Кирил Йорданов пише на варненци 8: За Морската градина

Екскметът за изборите: единствената ми регистрация засега е адресната

Отворено писмо на Кирил Йорданов до Варненци беше получено тази нощ на редакционната пощa. Хем поредното, хем не съвсем, защото е първотo, което не е изпратено от кметския пресцентър. Адресът, от който е изпратен текстът също нe индентифицира добре подателя му: [email protected]. Познавайки стила, на екскмета, едва ли можем да се съмняваме, че писмото наистина е негово. Фактологията в него пък отхвърля всякакво съмнение за провокация, защото не е от полза за противниците на Кирил Йорданов. Затова публикуваме обръщението, написано "във връзка с текст, разпространен в Интернет, на тема "Морската градина във Варна". Въпреки леко странното разминаване в датите: Кирил Йорданов говори за последното си обръщение към варненци на 7 март, а на практика след тази дата той писа още 7 пъти по различни теми.

Уважаеми варненци,

Очевидно, имал съм основание да допусна – в последното си обръщение към вас, на 7 март т. г., че ще има още лъжи и клевети, достойни за обоснована реплика от моя страна. Та, нали лъжата и клеветата в тези дни са основно средство за заемане на видно място в публичното пространство! Това е ясно и с невъоръжено око. По-важното е, че текстът, подписан от Кръстю Кръстев, е опит да се пренапише историята с днешна дата. При това, от хора с гузна съвест, от разчитащите на патината на времето и на краткотрайната човешка памет.

Обръщам се към вас, уважаеми съграждани - не към Кръстю Кръстев, по следните причини: първо - написаното не е негово творение, притурил е само подписа си към него; второ - по-паметливите не може да са забравили, че той е продукт не на друг, а на БСП, с всичките, произтичащи от този факт, неудобства за настоящата му “кариера” на обслужващ; трето - помня активността му покрай съдбата на градинката до “Севастопол” и фалшивата му тревога за растителността в този малък градски парк.
Слава богу, градинката си е на мястото.

Само клоните-убийци ги няма. Няма я и мазната уличка

зад паметника на Добри Христов, окичена с дюнери и банички. Спомням си и един любопитен щрих от общуването ни тогава – в началото на сагата “Севастопол”, подведен от “искрената” активност на Кръстев, го поканих на разговор с други негови сподвижници. Представителят на “Зелена Варна” би трябвало също да помни, че тогава тъкмо той – не друг от участниците, изроди разговора ни в опит за кадруване на заместник кметове, главни секретари, главни архитекти, финансисти... А, уж, при мен го водеше грижата за зелена Варна. 

Написалият, вместо него, текста за Морската градина, съдържащ сърцераздирателния въпрос защо не съм спасил градината още по времето, когато бях областен управител във Варна, вероятно не знае тези подробности. Но, както се казва, свидетелите са живи. Описаната току-що ситуация, силно напомня днешната, но тогава имаше кой да се противопостави на грубия пазарлък за кадруване от улицата. И още – варненци трябва да знаят, че “борецът за зелена Варна” Кръстю Кръстев си е присвоил правото на вторичен разпоредител със съдбините на Морската градина – в резултат на разговорите си с потенциалните застроители на Приморския ни парк, след които услужливо се преценява срещу кого да се протестира и срещу кого – не.
Това встъпление беше необходимо, за да мога да пристъпя спокойно и към основната тема

най-новата история на Морската градина

през последните две десетилетия. Ще изложа само факти и чиста информация, които могат да бъдат проверени:

1. Реституцията на Морската градина беше политически акт на СДС, осъществен от правителството на този съюз. Единственият, който й се противопостави - от хората във властта във Варна тогава, бях аз. А “зелена улица” пред застрояването на градината даде решението на Общинския съвет от 1994 г. И до ден днешен считам тази реституция за незаконна. 

Така стои въпросът и с някои знакови за града ни сгради – на Областна администрация, на бившия Пионерски дом на бул. “Мария Луиза”, на сградата на радио Варна, на сградата на площад “Мусала” и др. И на много други подобни в града ни. Реституцията на тези сгради стана факт с личния подпис на тогавашния финансов мистър Иван Костов. Нe че реституцията, като принципен подход, беше акт несправедлив, но в посочените случаи ставаше дума за сериозни държавни средства, вложени за поддръжката и за функционирането на въпросните публични обекти. 

Тези становища съм написал и подписал собственоръчно. Защо прокуратурата, по мнението на пишещият писмото до мен, не е санкционирала незаконната реституция, не мога да отговоря. Аз не мога да бъда адресатът на този въпрос по понятни съображения – принципът на разделението на властите в републиката ни.

2. Не всички пазят свеж спомен за онези години, непосредствено след 1989 г., но тогава аз организирах и бях председател на ПЪРВОТО ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ В ЗАЩИТА НА МОРСКАТА ГРАДИНА ВЪВ ВАРНА. През далечната 1997 година! (Справка – регистъра на варненския Окръжен съд.)

С надеждата да се спре със спекулациите и с внушенията на тази тема, ще повторя за пореден път фактите, каквито са. Единственото строителство в Морската градина, санкционирано от мен, е: възстановяването на плувния комплекс “Приморски”; ремонта и асфалтирането на централните алеи; ремонта и модернизирането на пространството пред Летния театър; общинското спортно игрище; реновирането на детския кът с езерото и изграждането на Амфитеатралното сценично пространство. Все обекти с публично значение и за обществено ползване. 

3. За Общия устройствен (ОУП) на община Варна. Работата по изработването му започна през 2003 г., беше финансирана приоритетно и приключи през 2012 г. Само разглеждането на ОУП от централните ведомства в София се проточи повече от 3 години. Добър или недотам, според гледната точка на интереса, той е основата за развитието на Варна през следващите 20 години и повече. И най-важното – застрояването на Морската градина е 100% забранено. Така, както обещах на варненци. А, както вече споделих с вас през изминалата седмица, нов старт на застрояването й е възможен само на основата на нечиста сделка. Сделка, която би била възможна само след отстраняването ми от общината!

Това решение на проблема, основаващо се на силата на ОУП, е продължение на позицията ми, изразена със Заповед за забрана на строителството в Морската градина още от 2005 г., публикувана многократно, включително и в сайта на общината.

4. Аналогична е ситуацията и със строителството в кв. “Чайка” и в кв. “Бриз”. Тогава, за да преодолея ожесточената съпротива срещу заповедта ми за забрана на строителството в кв. “Бриз”, дори се наложи да възложа специална експертиза, която беше извършена от учените в Българската академия на науките. Единствените изключения за строителство там – за които така непохватно се прави внушение във въпросното писмо до мен, са

съдебните решения, задължаващи общината да издаде съответните разрешителни за строителство!

Тук е уместно да припомня колко години, дълго и неуспешно, ме съди един отговорен служител на район “Приморски”, когото предложих за уволнение, и беше уволнен, заради безмилостната сеч в гората около Аладжа манастир. Тогава, този и много други подобни случаи, ми дадоха основание да отнема изцяло правомощията на районните архитекти. Забелязвам, че - тихичко засега, но възстановяването им вече започва. Прогнозата ми е, че в скоро време те ще бъдат възстановени изцяло.

5. За забраната, с моя заповед, на строителството в КК “Златни пясъци”. По тази тема е достатъчно да не се забравя, че тя беше отменена от тогавашния строителен министър Асен Гагаузов с акт, публикуван в Държавен вестник.

6. За зеленината на града.

Тя е богата, неунищожена и многократно увеличена с нови насаждения през последните 13 години. Случаите, в които сме констатирали посегателство над нея, винаги са били придружавани освен с административни санкции, и със заслужена компенсационна програма, която нарушителят да изпълни – примерно, за едно осечено дърво извън регламента, нарушителят е длъжен да засади най-малко три нови.

Накратко, за периода от 2000 г. до март 2013 г. общината е засадила над 3 100 броя широколистни и иглолистни дървета и над 7 120 броя декоративни храсти. В същото време поддържахме, извън Морската градина, 3 530 000 кв. м. квартални градини и паркове и зелени междублокови пространства. През 2011 г. изготвихме Заданието за изработването на Публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение на територията на община Варна, съдържащ седем етапа към пълното му осъществяване. Първите два етапа приключиха, предстои работата над следващите, за което приключи и процедурата по ЗОП. И, тъй като изработването на подобен регистър нито е лесно, нито е евтино занимание, в бюджета на община Варна за 2013 г. са заложени 100 000 лв. за провеждането на нови процедури за възлагания по Закона за обществените поръчки.

Приключвам тези редове с признание. Написалият отвореното си писмо до мен, който и да е той, е прав в едно - сега наистина разполагам с повече свободни часове. Но те са за сметка на онова време през годините, когато то ми липсваше. Когато бяха свършени много и полезни неща за града ни.


2 април 2013 г.

Кирил ЙОРДАНОВ

Послепис: По повод на вчерашната първоаприлска шега на неизвестна за мен медия, че съм се регистрирал за участие в предстоящите парламентарни избори като независим кандидат за народен представител, съм длъжен да заявя – засега, единствената ми регистрация е адресната. Съжалявам за онези, у които тази фалшива новина е предизвикала тревога, и благодаря на другите, които веднага позвъниха с предложение за помощ и подкрепа!