Във Варна автобусите като в Страсбург

Животът

02-04-2013, 12:46

Снимка:

old.solarisbus.pl

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Полската фирма „Соларис“ спечели търга за доставка на рейсове за близо 42 млн.лева

Полската фирма "Соларис" е избрана за доставчик на нови автобуси за градския транспорт във Варна. Офертата й победи конкуренцията на други 9 участници, сред които турската "Омнибус", украинската "ЛАЗ", италианската "Ивеко", чешката "Сор" и немската "МАН".

Поляците надделяха и в трите търга на обществената поръчка за доставка на 70 автобуса - за съчленени, соло-дизел и соло на метан, по проекта за Интегриран градски транспорт на Варна.
Полската фирма, която работи по технолигията на германската „Неоплан“, е вносител и на новите рейсове, доставени по същия европроект в Бургас, допълва chernomore.bg. Преди 5 години с автобуси "Соларис" е обновен и паркът на градския транспорт в Страсбург, научи varna.utre.bg. Втората столица на обединена Европа, където заседава Европейският парламент, е първият френски град, заложил на полските рейсове.
„Соларис“ победили с добрите си технически параметри и изгодни цени, твърди chernomore.bg. Така, ако до 8 април някой от другите участници не обжалва, те ще доставят за Варна 30 съчленени и 20 соло дизелови автобуса, както и 20 единични рейса на метан. Компанията работи в страна-членка на Европейския съюз, затова нито лев от одобрените по проекта 41,75 млн. лв. за нови автобуси няма да отидат за ДДС. Целият проект за Интегриран градски транспорт на Варна е на обща стойност 114,4 млн. лв.
Новите автобуси ще са оборудвани с рампи за инвалидни колички и вентилация. Пътническият салон ще е с интегрирано отопление и климатизация. Поръчката предвижда още доставка на допълнително оборудване, обучение на водачи и монтьори и гаранционно и следгаранционно обслужване.