Гуцанов остана трети в листата на БСП

Мисия Варна

01-04-2013, 13:25

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

vnews.bg

Всичко от Автора

До 10-то място няма друг от неговия лагер

Oт третата позиция в листата на БСП градският лидер на червените във Варна Борислав Гуцанов ще направи опит да смени местната с националната политика. Това е волята на областния актив на столетницата, който заседава в последния ден на март, съобщава vnews.bg.

Водачът Пламен Орешарски бе обявен преди дни, а от събота е и номиниран за бъдещ премиер на Българи при съставяне на правителство от БСП.

Между Орешарски и Гуцанов областният червен актив постави Красимир Янков.Тройката е тази, която социалистите реалистично считат за реално възможна за вкарване в 42-ия парламент с червени гласове от Варненско.

Четвъртата позиция в листата БСП ще пусне на коалиционен партньор. От пето до седмо място са подредени активисти и партийни секретари от Вълчи дол, Ветрино и Аксаково. Пета е Йорданка Колева, председател на БСП във Вълчи дол, шести е бившият кмет на Ветрино, който в предния мандат влезе с гласове на ГЕРБ и направи ляв завой към БСП – Георги Андреев, а седмата позиция е за шефа на червените в Аксаково – Георги Борисов. Осми е Алекси Алексиев, дългогодишен служител от ниския ешелон в предишни кметски мандати на Кирил Йорданов. Девета е Мая Раданова. Десетката приключва също с дамско присъствие – това на екскмета на район “Младост” във Варна – Йорданка Юнакова. 11-ата позиция е за друг бивш кмет – на Провадия – Марин Георгиев, а 12-ата за Христо Боев – лидер на социалистите във варненския район “Одесос”.

Широкото отваряне на червената листа за активисти от малките общини в областта, анализатори коментират като ход, целящ да неутрализира влиянието на Борислав Гуцанов в подбора на кандидат-депутатите. В този прочит прави впечатление липсата на две дами, считани за много близки до градския шеф на БСП – Варна – Светлана Такева и доц. Лидия Петкова. Недоумение провокира и отсъствието на бившия кмет на район “Приморски” Пламен Градинаров.

Втора теория пък тълкува масираното присъствие на хора от областта в листата на БСП като ход, целящ да компенсира гласовете, които червените очакват да инкасират от Улицата, която мощно скандира освен срещу Кирил Йорданов и срещу Борислав Гуцанов.

Изненадващо за някои е пълното затваряне на червената листа във Варна за гражданската квота. На първо, а и на следващо, четене на имената ясно лъсва пълното доминиране на партийни секретари и активисти, а гражданското присъствие практически е сведено до….водача – Пламен Орешарски.

Дали партийната инженерна мисъл на столетницата е изчислила най-точната комбинация кандидат-депутати, ще стане ясно на 13-и май. След голямото броене. Когато ще се види дали Варна е в състояние да прати повече от 2+1 червени депутати в парламента, независимо дали усвоява 12 или 15 мандата.