ДСБ готови с проекти за развитие на транспортния коридор Варна-Русе

Мисия Варна

31-03-2013, 16:45

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Радан Кънев посочи икономическия ефект от обновяването на порт Варна и Русе

Проекти за модернизация на пристанищата във Варна и Русе, за изграждане на високоскоростен път и реконструкция на жп линията между двата града, т.е. за развитие на транспортния коридор Варна-Русе, които са част от икномическата програма на ДСБ за предстоящия парламентарен вот, бяха представени на пресконференция днес от водачите на листите на тъмносините в двата града-Радан Кънев/за Варна/ и д-р Петър Москов/за Русе/. Според двамата това ще  донесе безспорен икономически ефект и ще съживи икономиката на двата града, а България ще стане реален конкурент на Румъния при трафика на стоки по море. Засега обемът на товарооборотът е в полза категорично на северната ни съседка.

 

Единият от проектите предвижда преместване на порт Варна на територията на „Леспорт”. При преместване на варненското пристанището ще се отворят най-малко 5000 нови работни места само при строителството, 3500 трайни работни места.  и десетки хиляди места в другите индустрии и отрасли – транспорт, хранително-вкусова промишленост, туризъм и т.н., са пресметнали икономическите експерти на ДСБ. Фактите сочат, че за цялата 2011 г. пренесените товари по строената от Митхад паша най-стара жп линия у нас-тази между Варна и Русе е само 90 тона, макар че е продължение на евротрасето Рейн-Майн-Дунав и предстои до 4 г. 70% от сухопътния трафик в ЕС да бъде прехвърлен по Дунав", уточни Радан Кънев по време на мултимедийната презентация на проектите. От построяването на линията през 1866г, тя е с еднорелсово трасе и, влаковете се изчакват, за да се разминат.
Четирите инфраструктурни проекта са на обща стойност 910 млн. евро и реално могат да бъдат реализирани за периода от 2014-а до 2016-а г. със средства по програмата за оперативно развитие на бизнессредата, а с помощта на международен ключов инвеститор да се модернизира порт Варна. За целта обаче управниците на морския град трябва да защитават обществения, а не корпоративния интерес, както и при общите усилия на всички власти, смята младата надежда на ДСБ Радан Кънев. Водачът на варненската листа уточни, че именно заради това тъмносините са настоявали изборите за парламент и за кмет да се проведат заедно. Идеята за представените проекти не е нова,уточниха кандидат-депутатите. Тя е била е част от стратегията за регионално развитие на България през 2000 г., но за 12 г. по нея не е работено.