Гонзо: Не търся реванш срещу Левски, а удоволствие

Спорт

29-03-2013, 14:02

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Нямам ултиматум и притеснения за бъдещето си в Черно море, правя каквото трябва - да става каквото ще, каза треньорът на "моряците"

Мачът Черно море - Левски е много специален за един участник в сблъсъка. Това е "синята" легенда Георги Иванов, който в момента е старши треньор на "моряците". Гонзо не обича медийни изяви, дори напротив. Големият голмайстор избра "Меридиан Мач", за да даде единственото си изявление преди мача. Както обикновено Георги Иванов беше коректен към Левски в изказванията си. Ето какво каза Гонзо преди срещата, която може да реши съдби, както на "Тича", така и на "Герена".

- Гонзо, на какво ще разчита Черно море в сблъсъка с Левски?
- Черно море излиза да победи. Искам да играем футбол срещу Левски, ще се опитаме да противодействаме по най-добрия начин. Мисля, че трябва покажем майсторство във всички компоненти, за да спечелим един такъв мач.

- В какво състояние ще е теренът на "Тича". От доста години в Левски има съмнения, че във Варна нарочно държат игрището в лошо състояние. Сега ти си от другата страна на барикадата...
- Съмненията, че теренът на "Тича" нарочно са държи в лошо състояние, са безпочвени. Аз също изисквам от моите футболисти да играят футбол – да играят бързо, да пресират, да отнемат топката, всичко което всеки един треньор би трябвало да иска от футболистите си. Но този стадион е прекалено стар, сигурно от 40 години не е правено ремонт. Ние тренираме на друг терен и го пазим за официалните мачове. Времето обаче е лошо.

Надявам се в събота теренът да е приличен, за да стане истински мач

- Какво ще изискваш най-вече от футболистите си в събота?
- Искам да играят футбол, за да може да аз като треньор, футболистите и феновете на стадиона да изпитаме удоволствие от мача. В отбора има доста нови имена и е нормално да има период на адаптация. Надявам се да изиграят един добър мач срещу Левски, който да ни вдигне за останалите срещи до края на сезона.

- Левски има един полеви играч в националния отбор - Владимир Гаджев, който по всичко личи няма да играе на "Тича" заради травма. Черно море също има един - Георги Илиев. Това значи ли, че може да се сложи знак за равенство между двата отбора?
- Нямам как фактът, че и двата отбора имат по един национал, да слага знак за равенство. Левски е отбор с много по-голям бюджет, който е с двуцифрена бройка качествени футболисти. В Черно море пейката е много по-къса, но аз убеден, че моите футболисти могат да победят в този мач.

- Може ли изходът на мача в събота да реши твоята съдба в клуба или тази на Илиан Илиев в Левски?
- За Левски не знам, не мога да кажа. За моята съдба не се притеснявам. Мога да кажа категорично, че не се притеснявам дали ще бъде треньор на Черно море или не. Правя каквото трябва, да става каквото ще. Не си задавам въпроса дали след този мач ще бъде треньор на Черно море.

- Имаш ли ултиматум от ръководството за победа?
- Не съм провеждал подобен тип разговори с шефовете. Нямам ултиматум.

- Ясно е, че сблъсъкът с Левски е много специален за теб. Какво място му даваш в кариерата си по скалата от 1 до 10?
- Трудно ми е дам конкретно място в тази скала. Истината е, че преди всичко мачът е много важен за Черно море, предвид това, че загубихме 3 срещи преди това. Иначе е нормално е мач със "сините" да предизвиква сантименти. 15 години от живота ми са минали с Левски и аз завинаги ще бъда свързан с този клуб. Сега съм свързан с Черно море и мисля и искам нашият отбор да победи. Все още не усещам тръпка, че ще играем срещу Левски. Може би тя ще се появи непосредствено преди двубоя.

- Изправяш се срещу Илиан Илиев, с когото имаше конфликт. Вече на "Герена" работи и Даниел Боримиров, с който меко казано не сте в добри отношения. Има ли какво да връщаш на двамата?
- Никога мачовете, в които съм играл срещу Илиан Илиев не е имало битка на личностна основа. Да, преди време имаше напрежение между нас. Тогава той беше треньор на Берое, а аз директор в Левски. То беше продиктувано от неразбирателство, когато го поканих да работи на "Герена". Това обаче отдавна е забравено. Имам само приятелски чувства към Илиан Илиев

Мога да кажа, че съм в отлични взаимоотношения както с Илиев, така и с останалите хора на "Герена" - от президента до домакина. Колкото до Боримиров - не искам да го коментирам.
Няма причина да търся какъвто и да е реванш, когато се изправят срещу Левски.

- Има ли криза на "Герена"?
- Не мога да кажа дали има криза на „Герена“, защото не съм там. Знам обаче едно желязно правило в Левски - феновете се настройват войнствено, готови са да махат треньори, футболисти, шефове и дори собственици при първата загуба или "хикс". Футболът е една игра, в която участниците не винаги могат да бъдат на високо ниво.

- Добре за цялостна криза ти е трудно да прецениш, но си гледал какво показва Левски на терена от началото на годината. Има ли игрова криза при "сините"?

- След като Левски губи става катастрофа, без значение как играе отбора. Така са големите клубове. При негативни резултати моментално започват проблемите.

- Ако ти беше директор на Левски, щеше ли да приемеш оставката на Илиан Илиев?
- Ще кажа само,че честата смяна на треньорите по никакъв начин не е добре, нито за клуба, нито за футболистите.

- Трябват ли на "Герена" да съжаляват, че не се стигна до сделка със Станимир Стоилов.
- Не искам да коментирам решения на ръководството на Левски.

- Чу ли се по телефона с някой от "Герена" преди двубоя в събота?
- Не. Принципно се чувам постоянно с много хора от Левски, но тази седмица не съм.

- Къде се работи по-трудно на "Герена" или "Тича"?
- И на двете места е трудно, в треньорската професия няма лесно, независимо от местоработата. На "Герена" напрежението е по-голямо. В Черно море също го има, но не ми прави толкова впечатление. Свикнал съм. Все пак в Левски съм бил футболист, треньор, директор. Сега напрежението не ми влияе по никакъв начин. Единствено ме интересува, че влизаме в зоната на изпадащите с негативните резултати.

- Как ще се чувстваш, ако Черно море победи в събота, а загубата коства титлата на Левски?
- Има много мачове до края. Левски може да загуби на "Тича" и пак да стана шампион. Не бих казал, че една загуба би определила съдбата на един клуб, дали ще е за Черно море или за Левски.

- След "хикса" с Монтана на "Герена" обявиха Станислав Ангелов за единствения виновник за проблемите и го отстраниха от отбора. Пелето ли е в основата на слабата игра, загубата от Ботев (Пд) и равенството с Монтана?
- Не знам какви нещата отвътре, но гледам мачовете на Левски от началото на годината. Това ми дава основание да кажа, че Пелето е един отличен футболисти. Познавам го добре и съм убеден, че той е на същото ниво и като човек. За мен Ангелов е един професионалист. Трудно ми е да коментирам ситуацията, защото не знам подробностите. Знам обаче със сигурност, че един футболист не може да бъде сам по себе си причина за проблемите в клуба. Причините със сигурност са колективни.

- Нормално ли е според теб Кристовао Рамос да бъде наказан с "последно предупреждение за отстраняване" защото не се усмихва?
- Не знам каква е историята, но да накажеш Рамос, че не се усмихва...това е смешна причина.

- Подкрепяш ли думите на собственика на Левски Тодор Батков, който обяви, че при провал в края на сезона, "Герена" трябва да се измете и да се започне работа по схемата "Литекс"?
- Не искам да коментирам подобно решение на ръководството. Щом Тодор Батков е преценява, че трябва да направи такъв ход, той най-добре знаят каква е ситуацията в момента. Първо не е коректно да давам оценката си за думите на собственика и второ - не знам какво е искал да каже с това нещо.

- Кой ще спечели титлата?
- Сезонът обещава да е много интересен и то не само в битката за титлата. Отборите, които са основните конкуренти за шампион са Левски и Лудогорец. Има три отбора, които се борят да влязат в Лига Европа през първенството. Битката за оцеляване в елита също ще бъде много тежка. Четири отбора изпадат, а и доста отбори, които са застрашени. Напълно е нормално първенството да бъде интересно. Последните резултати говорят отлично за това Левски завърши 1:1 на "Герена" с последния в класирането Монтана, а Лудогорец направи същото в Разград с Пирин (ГД).

- Къде битката ще е по-тежка за титлата или оцеляване?
- Отборите, които се борят да не изпаднат, го правят със същата страст и сила, както тези, които търсят титлата. Има много мачове до края...

- България направи 1:1 с Дания във вторник. Как ще коментираш националният отбор?
- Още предходните квалификации показаха, че в отбора има израстване. Харесва ми, че в момента всеки един от футболистите знае какво прави на терена и дава максимума от себе си. Винаги съм казвал, че колективът е по-важен отколкото индивидуалност. Мисля, че в Копенхаген се получи закономерно равенство. Дания като цяло контролираше играта, но особено през второто полувреме положенията за гол бяха за нас.

- Доколко действията на съдията повлияха на резултата в Дания?
- Съдията може да не е видял играта с ръка на нападателя на Дания при дузпата. Такива ситуации се забелязват трудно. Иначе нарушение на Илия Миланво има. Истината е, че България можеше спокойно да спечели в Дания, а с такава игра имаме шансове да играем на световното в Бразилия.

- Кой отбор ще спечели битката в Шампионската лига?
- Някой от обичайно заподозрените - Реал Мадрид, Барселона и Байерн (М). Силите във финалната 8-ца са толкова изравнени, че всяка една грешка, който допусне някой отбор, ще бъде наказана. Моят фаворит е Реал Мадрид.

- Кога някой български отбор ще стигне до финалната 8-ца в Шампионската лига?
- (смее се) Ако си говорим реално, няма как футболисти, които струват между 10 000 и 200 000 евро, да се противопоставят на играчи оценени за 10, 20 или 30 милиона. Трябват играчи на топ ниво, а не такива, които идват като свободни агенти. Желанието на родните клубове е да вземат свободни агенти и то с малки заплати, а те да играят като световни звезди. Няма как това да стане.