Здравната инспекция с кампания срещу самоубийствата

На хората в риск ще се осигурява своевременна психологична и психиатрична помощ

Регионалната здравна инспекция във Варна започна кампания срещу самоубийствата. Педвидени са превантивни и терапевтични дейности сред рискови групи от хора, при които има завишен риск от автодеструктивно и суицидно поведение. Кампании ще подемат и останалите здравни инспекции в страната. 

Мерките са в отговор на искането на Здравното министерство за предприемане на незабавни и ефективни действия, да бъдат разубеждавани хората в риск, преди да са посегнали на живота си. 

На хората ще се осигурява своевременна психологична и психиатрична помощ, както и цялостна подкрепа. Предвидени са също дейности по провеждане на широка информационна кампания с участия в медии, разпространение на материали, разкриване на специални телефони за денонощна връзка, разяснения в училища и предприятия. Всички заложени мерки се реализират съвместно с общините, дирекциите "Социално подпомагане", Регионалните инспекторати по образование, службите по заетостта. БЧК, МВР, университети, училища, Дружество на психолозите, НПО и др.

Във Варна ще проведе обучение на психолози и педагогически съветници от училища и социални заведения. Предстои и кръгла маса с представители на институции, лекри и НПО-та
В специализираните лечебни заведения 
 за консултиране в областта на психичното здраве и болест пък ще има "Дни на отворени врати". 
Предвидени са още превантивна и терапевтична работа на психолози и психиатри с рискови групи от населението и а
нтикризисна работа с хора с посттравматичен стрес, станали очевидци на самоубийсто.