Пускат чешмите във Варна през април

Мисия Варна

27-03-2013, 11:40

Снимка:

Impact press group,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Чешмата "Св.Марина" и тази в "Аспарухово" не функционират

Със затоплянето на времето, стартира подготовката на чешмите за експлоатация. Тя включва ремонт на водомери, кранове и уплътнения. След това задължително се вземат проби от водата, на които се извършва химически анализ в РЗИ. Някои от пробите вече са дадени за изследване. За други проби – това предстои да се случи в началото на април.

Ако водата не отговаря на нормите, задължение на общината е да постави предупредителни табели върху съответната чешма. Ако водата отговаря на нормите за питейна вода, чешмите се пускат трайно в експлоатация. Проби за годността на водата се вземат на всеки три месеца. През април градските чешми във Варна ще бъдат пуснати в експлоатация.

По повод публикации в медиите за пет чешми в града с негодна за пиене вода е направена проверка, от която се констатира, че чешмата "Св. Марина" не функционира от няколко години. Посочените чешми в район "Аспарухово" също не се експлоатират в момента.

Във Варна има 33 чешми за обществено ползване, като три от тях са с минерална вода. В момента градските чешми са зазимени.