Съдът решава днес за хасиендата на Марешки

Новините

27-03-2013, 06:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Скъпият фитнес все пак може и да бъде съборен

Ще бъде ли съборена вилата на Веселин Марешки на плажа "Кабакум" може би ще стане ясно днес. Хасиендата, която аптекарският бос предпочита да нарича частен клуб или фитнес с такса 100 лева на час, беше обявена за незаконна от строителния министър Лиляна Павлова миналото лято. 

Марешки е концесионер на единия от плажовете на Кабакум. Там той е построил двуетажна олекотена сграда. Свръх правилата и разрешителните е именно вторият етаж.
След предписание на РДНСК кметът на Варна Кирил Йорданов издаде заповед за премахване на втория етаж на постройката. Върховният административен съд обаче се произнесе, че тя не подлежи на предварително изпълнение, докато трае обжалването. Мотивите на магистратите бяха, че събарянето на второто ниво ще засегне цялостната конструкция и би причинило значителни вреди на Марешки. Тъй като туристическият сезон е приключил, запазването на обекта в цялост до приключване на съдебното производство не би накърнило обществения интерес, се посочва още в определението на съда. "Щом е невъзможно да бъде премахнат само вторият етаж на плажната къща на Веселин Марешки на Кабакум, тогава цялата постройка трябва да бъде разрушена и да се построи нова, която да отговаря на разрешените 60 кв. м.", беше коментарът на министър Лиляна Павлова тогава.
Делото във варненския Административен съд се проточи след като Марешки поиска графологична експертиза на подписа на зам.-кмета Антон Жожев, който замествал Кирил Йорданов и издал 4 заповеди за събаряне на незаконната част от сградата. После аптекарят нае втори адвокат, който трябваше обстойно да се запознае с материалите по него.
Очаква се днес делото да приключи тъй като всички документи и доказателства вече са събрани.