Откраднаха "Варненци за Варна"

Мисия Варна

26-03-2013, 15:56

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Някой регистрира в съда името, с което официално се представяха протестиращите от "групата на дакела"

Неизвестни засега задкулисни драматурзи опитаха да подменят идентичността на протестите във Варна. Атаката е срещу "групата на дакела", която официално се представя като "Варненци за Варна". Така се казва и страницата във Фейсбук, в която участниците споделят идеи, бистрят стратегии и бъдещи планове. 

Основната цел на групата е прозрачност в управлението на Варна и създаване на работещ механизъм за граждански контрол на общинския съвет и кметската администрация. За целта доброволци присъстват на всички заседания на комисиите и редовно представят искания за промени в правилника и за ревизия на документи пред Общинския съвет и зам.-кмета Христо Бозов. По искане на "Варненци за Варна" от понеделник на страницата на Общината започна публикуването на всички договори на предприятие "Инвестиционна политика".
"Анализът на всички тези документи, търсенето на нарушения, вратички или двойна игра в тях изисква познания и опит. Затова имаме нужда от специалсти в най-различни области. Така дойде идеята за регистрация на НПО, което да започне работа по осигуряване на нужните професионалисти", обясни Ивайло Василев от групата. Какво било обаче очудването им, когато разбрали, че вчера името им "Варненци за Варна" вече е запазено в съда от някой си Милен Демиров Огнянов. "Не познаваме този човек, не знаем каква е целта на тази регистрация, но съвсем определено е атака срещу нас", категорични са "дакелите".

Справка в Google показва, че мъж със същото име е бил на 42-ро място в листата за общински съветници на ДПС на изборите през 2011 г.

Късно снощи "Варненци за Варна"  получили и оферта: Да приемат сред тях Красимир Жейнов от Обществения съвет, за да получат право да ползват поне близкото по звучене име "Варна за варненци". Оказало се, че Жейнов също вчера е регистрирал и това име в съда. Късно снощи пък активистите на групата разбрали от медиите, че днес ще дават пресконференция във ФК. Оказало се, че тя е оргнизирана отново от г-н Жейнов.
За да не станат журналистите свидетели на поредния опит за цепене и роене на протестиращите, "дакелите" все пак застанаха пред медиите и опитаха да дадат отчет за свършеното от тях до момента. В ход е промяната на правилника за работа на Общинския съвет, според която гражданите ще имат безусловно право на изказване в съвета, председателкият съвет вече няма да се провежда при закрити врата, скандалното финансиране на пречиствателната станция на тубдиспансера беше дадено на прокурор, договорите на "Инвестиционна политика" вече са публични, поисканата оставка на шефа на дирекцията, управляваща европроектите, вече е факт.
Междувременно стана ясно, че Красимир Жейнов продължава да събира подписка от името на "Варнa за варненци" с искане Общинският съвет да продължи да работи, но под контрол. "Това не е наша подписка. Нямаме организирана никаква такава в момента. Притесняваме се за какво ще бъдат използвани тези подписи. Притесняват ни и имената на различни политически и граждански движения, изброени под исканията в тази подписка", обясняват "дакелите".