Киро пише до народа за последно

Мисия Варна

25-03-2013, 09:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Вотът на варненци отново ще бъде подменен.Точно, както беше подменен и вотът им от 2011 г., казва кметът в оставка

Кметът в оставка Кирил Йорданов е написал поредното си писмо до варненци, което по думите му е и последно. Публикуваме пълният текст на писмото, изпратено до медиите от общинската администрация. 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Докато подготвях последното си обръщение към вас, с което – от моя страна, да поставя точка на добрата традиция, която имахме през годините, реших, че не мога да остана безучастен към поредния, опасен за града, удар, който подготвят метежниците.

Това, което не можаха да постигнат в дебат с аргументи, в многобой на избори или с други демократични средства, Гуцанов и социалистите му постигнаха с помощта на улицата. Там основните роли бяха раздадени на сутеньори, наркотрафиканти и на други “черноработници”, които бяха обявени за неформални лидери на най-агресивната и безпардонна част от площадната агитка. След постигането на основната цел – моята оставка, усилията им вече са насочени към разбиване и унищожаване и на общинската администрация. Добра или с дефекти – никъде по света не може да се намери администрация, която да се хареса на всички, без нейните всекидневни функции, животът на общината наистина е под сериозна заплаха.

Хаотичните настоявания и подписки – на принципа “кой, каквото поиска”, за оставки и за уволнения, насочването на вниманието на инициативниците към обществените поръчки и към разходването на бюджетите – точно там, където от години са съсредоточени усилията на всички контролни органи в града и в държавата, вече, без съмнение, води до извода, че целта им е пълно блокиране на функциите на общината. Не искам да си представям картината, която ще последва... 

Голямата цел, обаче, е друга, уважаеми съграждани. Истинските злини за града са заровени в общинската икономика, в общинските търговски дружества – във всичко онова, което наричаме колективна безотговорност. В приложното поле на политическите сили, населявали Общинския съвет на Варна през последните 6 мандата. А всичкото това се случва, за да се овладеят, в суматохата, общинските търговски дружества - неприкосновената територия на политическите партии и на техните сподвижници. Избор на директори и управители, на управителни съвети, на освобождаването им от отговорност и от внасяне на дължимия дивидент към общинския бюджет – все територии и действия, по които общинската администрация и кметът нямат думата! 

Да направим кратък преглед.

Фирмата “ПАЗАРИ” – всеизвестната хранилка на всички политически сили. Погледнете – архивите са живи, кои са имената, фигуриращи там като “бордоваци” през последните 20 години. Погледнете кои са адвокатите им и се заинтересувайте за размера на техните хонорари – по правило, по-големи от дължимите към общинския бюджет дивиденти. Във фирмата е пред приключване досъдебно производство.

Фирмата “ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ”. От години сигнализирам тогавашния председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов, че там ремонтните дейности, покупката на резервни части и на горива се извършва на цени, които са над пазарните, без обществени поръчки. Всъщност, там предстои да приключи и делото, водено срещу самия Гуцанов. Предприятието окончателно ще бъде доразсипано с исканията на “Транстриумф” за неустойки, които са в резултат на неосъществената грабителска покупка на частното предприятие.

Фирмата “ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ”. И с просто око се вижда, че злоупотребите там са огромни. Колко нерви, труд и съдебни дела ми костваше да върна в ръцете на общината – там, където им е логичното място, паркингите пред ЖП-гарата и на площад “Мусала”! Всеки месец те носят по около 40 000 лв., но вече в общинския бюджет. Досега тези пари потъваха в частни джобове! Това е причината, поради която настоявах фирмата да се преобразува в общинско предприятие – точно противоположното, като замисъл, на проекта за командитно дружество на Павел Димитров и на Марио Шиваров.

Фирмата “УЧЕНИЧЕСКО И СТОЛОВО ХРАНЕНЕ”. Дълги години принципалът на всички тези фирми – варненският Общински съвет, си затваряше очите, докато храната на децата на града се изкупуваше на раздути цени, без провеждането на обществени поръчки. Вижте имената на “бордоваците” от политическите сили в него през годините! Наблюдавайте и как ще се проведе процедурата по обществената поръчка, която, слава богу, най-после тече в момента, благодарение на многогодишните ми усилия да пробия крепостите, в каквито политическите партии, с дружни усилия, превърнаха тези фирми.

ДКЦ-тата са много интересна тема. Ще припомня само лютите битки за назначаването на управителите им и щедрите субсидии, гласувани после от Общинския съвет за тях. А те са самостоятелни търговски дружества! Добър или лош – законът е такъв.

Не по-малко скандален е и случаят със СТОМАТОЛОГИЯТА – общинска собственост, отдадена под наем, без да е ясно кой прибра наемите. За този факт предупреждавах от първите дни на първия си мандат!

Такива са горчиви истини, уважаеми съграждани, които ме принудиха да повода многогодишната си битка за връщането на въпросните дейности и услуги в общината. С една единствена цел: качествен продукт, на ниски, платими за гражданите цени, и попълване на общинския бюджет, вместо източването му.

Само преди месеци започна процедурата по преобразуването на мъртвото откъм съдържание и функции, популярното някога, предприятие “ЖИЛФОНД”. Тъкмо затова, след демократичните промени, то беше интересно само от гледна точка на приватизацията на недвижимите имоти – земи и сгради, включени в активите му. 

И, за да бъда още по-убедителен в тезата си, ще посоча за пример общинското предприятие, което създадохме, за да изпълнява социални проекти и да създава работни места, поддържайки Морската градина. Точно това предприятие в момента се грижи и за обществените паркинги, които с толкова труд изтръгнахме от лапите на търговските дружества. Тъкмо то и само то, беше единственият ни  спасителен вариант за поддържане на големи общински райони, когато процедурите ни по ЗОП за поддържане на озеленяването бяха оспорвани, обжалвани и спъвани, поради частни интереси.

Точно в това се изразява и другият безспорен ефект от преобразуването, за което настоявах – възможността за директно възлагане на подобни дейности, общината – на собствените си структури. Без необходимостта да влизаме в обсега на Закона за обществените поръчки – толкова чувствителна тема в момента. И, за да не бъдем упректнати в каквито и да е интереси, искам да припомня, че възприех и предложих вариант, който и в този момент се прилага в побратимения ни град Хамбург.

Още отсега прогнозирам, че умишлено създаваният хаос в града ще попречи на новосъздадените предприятия да заработят, с което режисьорите на метежа ще преизпълнят предварителния си план. Предприятията няма да могат да завършат успешно законовата си процедура за лицензиране и старт на дейността си, защото цялата създадена ситуация ще им пречи - няма да им помага, после ще бъдат обявени за безперспективни и накрая - отново ще бъдат върнати към сладката за някои, но не и за варненци, порочна практика на търговските дружества. Отново “бордоваци”, отново тунеядци, отново окрадени дивиденти и прочее безобразия. 

ЕТО, ТУК ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧИ ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНСКАТА ИНИЦИАТИВА! Защото това е неизследваната материя, защото тъкмо срещу нейните пороци е необходима агресивна гражданска позиция. За разлика от общинския бюджет, стократно проверяван по всевъзможни начини и от всевъзможни инстанции.

Твърде е възможно новоизбраният кмет на Варна да дойде в общината със свой екип, да промени структурирането в администрацията и да освободи онези, които са му ненужни или неподходящи, според критериите му. Възможно е. И всеки служител трябва да посрещне подобен подход с разбиране. Но всичкото това трябва да стане едва тогава, когато варненци му гласуват доверието си! 

Няма да скрия, че имам основание да допусна, че това трудно ще се случи. Картината и събитията навън показват недвусмислено, че никой вече не се интересува от мнението на варненци. Шепата кресливи подставени лица, натикани в ролята на справедливо протестиращи, няма да позволят друга воля, освен волята на кукловодите си.

Вотът на варненци отново ще бъде подменен.

Точно, както беше подменен и вотът им от 2011 г.

Точно по същия начин сега се опитват да изпреварят вота им, който предстои през 2013 г.
И в двата случая резултатът е един и същ – никой не се интересува от гласа на варненци. Подмяната на администрацията и обезценката на общинската икономика в тези смутни дни, всъщност, изпреварват вота им. С което го правят формален и безсмислен.Затова се иска и оставката на Общинския съвет – уж, по демократични съображения...

НЕ, ВАРНЕНЦИ, ОТ ТУК НАТАТЪК БЪДЕЩЕТО ВИ НЕ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ!

Ако това безумие не спре.

25 април 2013 г.
Кирил ЙОРДАНОВ,
кмет на Варна в оставка