Висш общинар си трае кой е спрял европроект за 800 000 лева

ВИДЕО: Друг началник в общината твърди, че чисто новият бул. "Ген Колев" не е бил разкопаван само месец след откриването му

Шефът на общинската дирекция "Европейски програми" в община Варна - Петър Радушев, чиято оставка поискаха протестиращи вчера пред изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов, реши да премълчи, кой е отговорен за отказването на 800 000 хил. лева европейска пара за културни събития в морската столица. На питане защо парите за 4 фестивала, които уж трябваше да бъдат ползвани за популяризиране кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 година, но в крайна сметка общината ги отказа и кой носи отговорност за това, отговор получи само първата част на въпроса. 

По думите на Радушев поради забавянето на обществените поръчки сроковете се скъсили и имало опасност, ако започне изпълнението на проекта, той да се провали. 

Въпросът кой е отговорен, макар и зададен неколкократно от различни хора, така и не получи отговор. В крайна сметка Радушев обяви, че ще оповести писмено имената на ръководителя и екипа, занимаващи се с несъстоялия се проект. Срокът кога ще се случи това не стана ясен. 

Ръководител на въпросния проект е Елка Кръстева. Преди време тя обяви, че е имало подадени две оферти за обществената поръчка. Те са преминали първия етап на проверка за допустимост. През октомври миналата година е трябвало да бъдат разгледани конкретните предложения и ценовите им изражения, но тогава от общината са изпратили писмо, че проектът се прекратява.

Друг директор в общината, чието име вчера пред доц. Бозов протестиращите също сложиха в едно изречение с думата "оставка", пък обяви, че не е имало разкопаване на бул. "Ген Колев", който беше ремонтиран с европейски средства, само месец след откриването му. 

На заседанието на съвместната комисия по архитектура и европейски проекти шефът на "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров представи проекти, според които два района във Варна трябва да добият визията на Еврокарето с пари от ЕС през следващия програмен период.  Едната от зоните е между улиците "Царевец", "Караагач", "Мир" и булевардите "Левски" и "Осми Приморски полк". 

Втората е в "Аспарухово" и включва ремонти на ул. "Мара Тасева" и бул. "Първи май" заедно с прилежащата улица към Онкоболницата. Проектите са на стойност над 20 млн.лв.  "Това, за което говорите по трасето на "Мара Тасева”, е точно там, където миналата година пропадна цял автомобил заради спукан водопровод", намеси се един от присъстващите граждани Христо Димитров. Той недоумя как може да се предвижда харч на европейски средства за асфалт, под който има голяма вероятност водопроводът пак да аварира и да се случи пропадане. Общинският директор отвърна, че от ВиК са уверили, че водопроводът им е здрав. Христо Димитров обаче припомни, случаят с "Ген. Колев", при който едва месец след откриването му бе разкопан от ВиК. "Там разкопаване заради авария не е имало", "подскочи" шефът на общинската дирекция, незнайно защо пропускайки огромната дупка изкопана от ВиК, която цъфна на чисто новия европът, пробита заради отпушване на канализацията. 

В крайна сметка съветниците от комисията дадоха "зелена светлина" за реализация на проектите в следващия програмен период. Преди това шефката на комисията по архитектура Таня Парушева поиска информация за кой точно участък се говори, че има пропадане в следствие на авария. "Ако е така, ще изискаме проверка от ВиК и да направят възстановяване преди реализирането на проекта", каза Парушева. 

Пълен видеозапис от съвместната комисия по архитектура и европроекти