Поискаха оставка на културната Станка

ВИДЕО: Липсата на прозрачност в разходването на парите за култура от общинския бюджет е една от причините

Оставката на началника на културната дирекция в община Варна Станка Димитрова поискаха протестиращи след днешната ресорна комисия, на която присъстваха. Недоволните от "Варненци за Варна" още вчера пред изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов "поискаха главата" на Димитрова, заедно с още четирима висши общинари - зам.-кметът Антон Жожев и шефовете на дирекции Стойчо Бакалов (обществен ред и сигурност), Петър Радушев (европроекти) и Станка Маринчева (социална политика). 

Днес, след края на комисията, няколко конкретни причини за искането на оставката на Димитрова посочи шефът на театър "Българан" Влади Янев (виж видеото). Една от от тях е липсата на прозрачност как се разходват парите по перо "култура" от общинския бюджет.

"Изтъква се, че има план сметка, който организаторите на фестивали предоставят и на базата на тях се отпускат субсидии", коментира Янев. "Къде са договорите, къде са изплатени тези пари. Дали има наистина поискани пари за хотелски нощувки, дали за това са платени", изреди Янев. "Има рекламодатели. На всяка проява висят по два-три винила на рекламодатели. Къде отиват тези пари. Липсва всякаква прозрачност за тези неща и искаме това да се коригира. За всяка една проява, която се субсидира, искаме пълен отчет", каза още той. По думите му, именно "културната" Станка Димитрова е отговорна за пропуските. 

В понеделник протестиращи ще внесат в деловодството на общината жалба срещу Станка Димитрова, заради поведението й по време на заседанието на ресорната комисия. Според недоволните, културната шефка се е държала арогантно.