Убийците на клошари искали само да ги понатупат

Крими

22-03-2013, 14:20

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Радомир Иванов и Петър Христов, осъдени на първа инстанция на 19 и на 18 години затвор, обжалват присъдите си

Радомир Иванов и Петър Христов, които бяха осъдени в Силистра на 19 и на 18 години затвор за зверското убийство на трима клошари, обжалват присъдите си пред Варненския апелативен съд. Адвокатите им твърдят, че младежите не са искали да причинят смъртта на бездомниците, а само да ги понатупат.
През октомври миналата година Силистренският окръжен съд призна вината на 23-годишния Радомир и 24-годишния Петър като съизвършители причинили смъртта на Николай Николов, Сабин Стоянов и на Мамут Яшар. Телата на Николай и Сабинбили били открити още на следващия ден в изоставена сграда, където се намирал и все още живият Яшар. Лекарите били безсилни в усилията да помогнат на Мамут и ужасени разказали за премазаната глава на възрастния мъж, който близо 2 месеца след зверството починал.

Пострадалите били бездомници, които обитавали изоставената сграда и това сериозно дразнило младежите. В нощта преди "наказателната акция" те допълнително се мотивирали с голямо количество алкохол. Късно вечерта нахлули в сградата на бившето Детско отделение на местната болница и открили на първия етаж Мамут и Сабин. С необуздана агресия започнали да ритат заспалите мъже по главите и телата. Открили Николай на 2-я етаж и го подложили на същите зверства. 
Обвинението поиска 16 години и половина затвор за третия обвиняем – Георги Петков, както и изменение на мярката му за неотклонение – от "подписка" в "задържане под стража". 
И тримата младежи са удряли и ритали безпомощните клошари без да ги познават, като агресията им се стоварила върху жизненоважни органи. Според прокуратурата не само е доказано участието на оправдания от Силистренският окръжен съд Георги, но безспорен бил и умисълът на престъпното деяние.
След първия набег над клошарите, тримата напуснали сградата, но минути по-късно Радомир и Петър нахлули отново, въоръжени с дъски, разковани от дървена пейка. Намерили Мамут и Сабин и бруталното насилие над тях продължило 30 – 40 минути с още по-голяма агресия. Едва на следващия ден младежите узнали от медиите, че двама от бездомниците са починали. Мамут Яшар, чийто череп бил буквално размазан починал 2 месеца по-късно. Експертите установили по категоричен начин, че има връзка между травмите по телата на пострадалите мъже и смъртта им.
 Адвокатите на Радомир и Петър поискаха от втората съдебна инстанция да преквалифицират престъпното деяние от "умишлено убийство", на смърт, причинена по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.