"Наказан да мълчи" разказва на екран за убийство на Георги Марков - varna.utre.bg
Alternative Media Group

"Наказан да мълчи" разказва на екран за убийство на Георги Марков

22 март 2013, 10:44 | Varnautre

Причината за смъртта на писателя е неговото литературно творчество

Премиерен документален филм “Наказан да млъкне” за писателя Георги Марков ще бъде показан от днес във Варна, съобщиха от Фестивалния комплекс. Режисьор на продукцията е Клаус Дексел.

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е извършено едно от най-мистериозните политически убийства от времето на Студената война. Българският дисидент Георги Марков е отровен с пробождане в крака, както си мисли той, с върха на чадър. Четири дни по-късно, на 11 септември 1978 г., той умира вследствие спирането на жизнените функции на поредица органи. Това е може би единственото политическо убийство от онова време, толкова детайлно описано и коментирано, което и до днес остава неразкрито.
Филмът на Клаус Дексел представлява най-пълната засега реконструкция на убийството на моста Ватерло. Основният паралелен сюжет, защитен със средствата на разследващото документално кино, е издирването на единствения известен с името си участник в атентата - датския гражданин от италиански произход Франческо Гулино, известен още като агент Пикадили. Проследяването на тънката нишка от косвени свидетелства и откриването на неговото местопребиваване днес след изчезването му от Копенхаген през април 1993 г. са заредени с истински съспенс.
Филмът е една широка панорама, в която историята за живота и смъртта на Георги Марков се проектира на фона на идеологическия конфликт между Изтока и Запада и драматичните процеси в България от края на 60-те години до наши дни.
Творбата категорично установява, че единствената причина за смъртта на писателя е именно неговото литературно творчество и най-вече прочутите му „Задочни репортажи“. Димитър Бочев, редакторът на литературното предаване на радио Свободна Европа, в което те звучат за първи път, заявява: „В моите очи неговото убийство е литературно признание. Въпреки догматизма, въпреки ограничения си духовен хоризонт, неговите убийци са оценили литературната му значимост и чрез убийството му са го признали като писател.“Коментари (2)

Потребител
Фалконе
Комунистите не са хора. Престъпленията им са толкова много,че ще ми трябва една година за да ги напиша.
Тези които скриха истината за Чернобил не трябваше да имат партия след 1990 год.
27 март, 10:12 ч.
Потребител
xxx
Може и да е наказан, но филмът е "Накаран да замлъкне".
25 март, 19:04 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Варна Лайф