Кристиян Богоев ще управлява изборите във Варна

Мисия Варна

21-03-2013, 18:37

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Партиите го избраха единодушно за председател на РИК но се скараха за другите постове

Парламентарно представените партии днес бяха единодушни в решението си председател на Районната избирателна комисия, която ще ръководи изборите на 12 май, да е Кристиян Богоев. 

Юристът е и зам-председател на Общинската избирателна комисия (отговорна за местния вот през 2011, която преди ден гласува оставката на кмета Кирил Йорданов). Богоев беше предложен от ГЕРБ. Той е безпартиен, преди време стана член на ОИК от квотата на НДСВ. През 2009-а адвокатът стана шеф на дирекция "Административно и правно обслужване, финанси и управление на собствеността" в Областна администрация. Напусна в началото на 2012, несъгласен с методите на работа на тогавашния областен управител Данчо Симеонов. Няколко месеца по-късно губернаторът също се прости с поста си, но по нареждане на Министерски съвет.
Не така гладко минаха днес преговорите за избор на зам.-председател и секретар на РИК. Партиите така и не се разбраха и в ЦИК за решение бяха изпратени 3 кандидатури (на БСП, ДПС и Атака) за зам.-председател и 2 (на БСП и ДПС) за секретар. Съставът на РИК зависи от съотношението на мандатите на всяка партия в парламента. Така в Трети варненски изборен район тя ще има 17 членове: от ПП ГЕРБ – 8, Коалиция за България – 3, ПП ДПС -3, ПП Атака – 1 член, Синя коалиция – 1 член и ПП НДСВ – 1 член. Окончателният състав на РИК ще бъде обявен на 27 март.