Палатки пред общината, скоро стават лазарет

Мисия Варна

21-03-2013, 22:00

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи vs. съветници: 3 (обновена с видео)

Двама заплашват с гладна стачка, ако няма оставки

Двама протестиращи опънаха палатки пред общината тази вечер. В тях днес и утре ще нощуват Людмил Стойчев, който в началото на протестите беше от приближените на Иван Петров, но сега се дистанцира от него, и Младен Живков (на снимката) - безработен варненски зет, иначе от София, бивш треньор по мотокрос, твърди, че не е от нито един от комитетите.

Дежурните вече 30-40 човека се събраха в 18 часа, когато доскоро започваха големите делнични варненски шествия. Вялата атмосфера взриви Людмил Стойчев, който грабна знаме, излезе на кръстовището и легна пред спрелия на червен светофар автобус. Скоро го последваха и други хора и булевардът остана блокиран за известно време. Младен Живков обяви, че ако до 18 часа утре общинският съвет не подаде оставка, в събота сутринта той ще обяви гладн стачка.

Два часа по-късно, около 20.30 часа, пред общината бяха останали само обитателите на палатковия лагер и явно най-големите им поддръжници, сред които се виждаха Виктория Енева, Веселин Данов и Кънчо Бонев (виж видеото). Групата от 10-ина човека обсъждаше утрешния протест, замислен като жива верига около сградата на Общината в 8 сутринта. 

Междувременно Виктория Енева на събрание на Отворения обществен съвет снощи обяви, че погрешка е прочела декларация, подписана от Иван Петров. Според нея по време на срещата на протестиращите с Общинския съвет във вторник листът бил сложен най-отгоре в папката й и тя го прочела на микрофона без да види, че е от Инициативния комитет на протестиращите граждани, а не от Отворения обществен съвет.

Именно с "погрешната" декларация бе оповестена блокадата на Общината за 8 часа утре сутринта. "Не сме взимали решение за такъв протест, но тъй като вече прочетох декларацията, ще трябва да се включим", обясни снощи Виктория Енева на съзаклятниците от ООС.

Версиите на говорителката на комитета леко се разминават обаче - на записа от срещата с Общинския съвет ясно се вижда как Иван Петров бута декларацията в ръцете на момичето, а тя не е предварително в нея. Освен това часове след прочитането Виктория обяви в официалната група на ООС, че на следващия ден от ефира на национална телевизия ще призове варненци да участват в живата верига. В сряда сутринта тя наистина покани всички да се включат в "живия плет", според думите й, което трудно се връзва с версията за случайно и погрешка включване в организацията на акцията.