Сметките за кръпки от понеделник в нета

Мисия Варна

21-03-2013, 15:18

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВИДЕО: Протестиращи vs. съветници: 3

Всички договори за ремонти и строителство влизат в електронен регистър

Кой какви пари получава за кръпки, асфалтиране и строителство във Варна ще стане публично достояние в понеделник, когато общинската администрация ще започне да публикува на сайта си договорите, сключвани от общинското предприятие "Инвестиционна политика". Това стана ясно днес на среща между представители на протестиращите и зам.-кмета Христо Бозов. В електронния регистър ще влязат всички договори на общината за строителни и ремонтни дейности, техните анекси и количестено-стойностни сметки. Средно на година във Варна се запълват около 90 хиляди квадратни метра настилка дупки, стана ясно по време на срещата. Сумата, нужна за пълно преасфалтиране на всички разбити улици, е над 20 млн., пък изчислил зам.-кметът по инфраструктурата Богдан Караденчев.

Публикуването на договорите ще започне от най-актуалните, по които в момента се работи и ще продължи назад във времето към началото на управлението на Кирил Йорданов.
Следващите срещи на протестиращите с администрацията да бъдат тематични, се разбраха днес двете страни. Така няма да се получава говорилня, а ще се задават конкретни въпроси по конретни теми на ресорния директор. Протестиращите обаче настояха преди това да бъдат остранени петима висши общинари - зам.-кметът Антон Жожев, и шефовете на дирекции Стойчо Бакалов (обществен ред и сигурност), Петър Радушев (европроекти), Станка Димитрова (култура) и Станка Маринчева (социална полиика).
Чуха се доста гласове и срещу инж. Стоян Димитров – шеф на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ и ръководителя на „Строителен контрол“ Красен Якимов. В отговор на обвиненията, че трябва да си ходи заради стрителството в Морската градина главният архитект на общината Петър Йорданов заяви, че единствените разрешения, които е подписвал, касаят възстановяването на две сгради в парка, както и промяната в предназначението на две помещения. Така в спешния списък за оставки останаха само първите петима. Особено остро беше атакуван Петър Радушев. Според протестиращите на града не му личи, че в него са влезели европарите, за които общинският началник твърди, че са спечелени по проекти. "Само след три месеца Варна ще изглежда различно. Предстоят ремонти на тротоари, подлези, облагородяване на градинки и асфалтиране на големи булеварди", намеси се и временният кмет д-р Бозов. "Това се случва не заради г-н Радушев, а въпреки него. Други ходят да ходатайстват и да вкарват Варна в проектите", чу се глас в залата.
Вечната болна тема - приютът за кучета в Каменар, също ше бъде решавана в посока граждански контрол. Доц. Бозов поиска НПО-тата за защита на животните да излъчат двама специалисти. Един от тях ще бъде избран, за да замести ветеринарния лекар в приюта, който според протестиращите не си вършел работата.