Европейци преоткриват Варна като туристически град с "Европеана"

Мисия Варна

21-03-2013, 14:22

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

130 годишен юбилей отбелязва библиотеката "Пенчо Славейков"

С национален форум с дискусионен характер "Преображенията на Б-пространството", започват днес тържествата по повод 130-годишния юбилей на Варненската библиотека „Пенчо Славейков”. Според документите точно днес е денят, когато е създадена институцията. Предвидени са игри, викторини, дискусии, в които ще могат да се включат всички настоящи и бъдещи читатели на библиотеката.

 

30 000 материали за България са добавени от Варненската библиотека в дигиталната библиотека "Европеана", съобщи днес директорът на библиотека „Пенчо Славейков” – Варна Емилия Милкова.  „Европеана” се включи с помощ за едно от мероприятията, с които се отбелязва юбилея - национално състезание, за което осигурила на учениците от цяла България онлайн достъп до културното наследство и е подготвила старта на пътуваща изложба, която ще обиколи библиотеките в страната.

 

Ръководството на библиотеката организира и изложба на тема "Варна е-царицата на Българското Черноморие". Изложбата ще бъде виртуална, в нея ще бъдат представени най-интересните публикации на Варненската библиотека в Eвропейската дигитална библиотека „Европеана”. Чрез дигиталната библиотека, Варна може да бъде преоткрита от европейците като важен туристически град и да затвърди още повече позициите си на първокласен морски курорт от европейско значение, смята Милкова.