Деца забъркват амфетамини в тенджери и тигани

Крими

20-03-2013, 15:50

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Рецептите изравяли от Интернет и си ги разменяли в училище

Увеличение на престъпленията, извършени от тийнейджъри отчита варненската полиция за 2012 г. Според анализа втора година подред авторите на над 11% от регистрираните престъпления са непълнолетни. Най-често става дума за малолетни джебчийки, както и за кражби от коли. Все по-чести обаче са случаите на заловени с дрога ученици. Хлапетата носели в себе си марихуана, но също и домашно приготвени амфетамини. Синтетичните таблетки те забърквали сами у дома. Рецептите децата разменяли в училище, а и не било проблем да се намерят в нета.

С началото на кризата е започнало увеличение на кражбите на имущество става ясно от анализа на полицията. Регистрираните през 2012-а 5129 кражби на имущество, са най-големият брой през последните 10 години.
В най-голяма степен това важи за кражбите на вещи и части от МПС, при които тенденцията на увеличаване се запазва вече 3 години: 2012г. – 850 ; 2011г. – 829 ; 2010г. – 805.
През изминалата година са намалели домовите кражби на Първо, Второ и Трето РУП / с 26 по-малко/. Общо за Варна домовите кражби са с 8 % по-малко. Обратна е ситуацията на териториите на Четвътро и Пето РУП, които в преобладаващата си част обхващат прилежащите вилни зони около град Варна. Трайна тенденция на увеличение през последните пет години е характерна най-вече за Четвърто РУП, а при Пето РУП регистрираните домови кражби през 2011г. – 95 и 2012г. – 88, са двойно повече спрямо предходните години.
Потърпевшите от престъпления чужденци са 249, а извършителите чужди гражадани - 88. През 2012г. на териториите на курортните комплекси не са регистрирани тежки криминални престъпления, сериозни инциденти с граждани и груби нарушения на обществения ред, отчете днес началникът на варненската полиция комисар Тодор Иванов. За това голяма била заслугата на командированите от страната полицаи, както и участието, за второ поредна година, на полицейски служители от Република Румъния в съвместни екипи със служители на Пето РУП.