Спортен комплекс и общежитие ще строи Икономическият университет

Проектът е за 13 млн. лева

До края на 2015 г. Икономическият университет във Варна предвижда да построи спортен комплекс и студентско общежитие, които ще бъдат разположени на ул. Дубровник. Комплексът ще има зала за колективни спортове с 1000 седящи места. Той ще бъде оборудван и с по-малки зали за индивидуални и бойни спортове, както и с басейн с олимпийски размери, за да могат да се развиват водните спортове. Студентското общежитие пък ще бъде разположено на 700 квадратни метра площ и ще разполага с 350 легла хотелски тип.

Сумата, която е нужна за реализирането на проекта, е около 13 млн. лева. От които 7 са предназначени за залата, а останалите за общежитието.

"Искаме да разширим спортната си база тъй като имаме 13 000 студенти. Капацитетът на легловата база пък е едва за 500 души. Ние сме университетът с най-малък процент в това отношение. В момента не разполагаме със средствата, които са необходими, но не смятам, че те са чак толкова трудни за намиране. Кандидатстваме за европейско финансиране. В програмата на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. младите хора и образованието са приоритет, а проектът ни е насочен именно към тях”, заяви ректорът на ИУ-Варна проф. Пламен Илиев.

Ректорът сподели още, че се надява до края на 2015 г. плановете да бъдат изпълнени: “Първата ни цел е да построим общежитието, което със сигурност ще стане, но вярвам, че ще успеем да успеем и със залата в същия срок”, каза още проф. Илиев.

Университетът планира през есента да развива и женски баскетболен отбор, както и волейболен в двата пола, разкри ректорът на ИУ-Варна.
Изключително позитивна оценка бе дадена от проф. Илиев на представителния баскетболен тим за мъже на университета, които станаха втори в „А“ група.

"Не ни е самоцел да играем в НБЛ при мъжете. Искаме колкото се може повече студенти да участват в спортния живот на университета ни. Затова мислим и за създаване на женски тим. Трябва да се подхожда правилно към младите хора, да ги привличаме в нашия университет. Мислим за развитието на добро ниво и на други спортове, като волейбола", каза проф. Илиев.
Гост на срещата бе и президентът на баскетболни Черно море - Порт Варна Симеон Варчев, заедно с изп.-директор на клуба Борислав Ташев.

"Тази идея за баскетболен отбор е на проф. Илиев заедно с Георги Глушков. Когато чух, че в тези тежки икономически времена, в които живеем, мислят в такава посока и толкова позитивно за спорта, останах изненадан. От 1982 г. не е правено нещо по-съществено в посока баскетбол, визирайки изграждането и на нова зала. Участието на отбора тази година в „А” група е повече от достойно. Появяваш се от нищото и ставаш втори. Това е голям успех”, каза Симеон Варчев.

ВУЗ-ът е бил 9 пъти студентски шампион, 17 пъти вицешампион и 16 пъти бронзов медалист в страната. В индивидуалните спортове за завоювани 62 златни, 101 сребърни и 109 бронзови медала. Възпитаници на ИУ - Варна, са изтъкнати спортисти - Георги Глушков - първият източноевропеец в НБА, Ася Лечева - световен шампион по академично гребане, заслужилите майстори на спорта Станимир Ненов (лека атлетика), Марияна Минчева, Иванка Ангелова, Румяна Костова, Венета Караманджукова (академично гребане), Христо Борисов и много други.