Медицинският университет издава евродипломи за здравен асистент и болногледач

Животът

18-03-2013, 16:55

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Обучението е няколко месеца и струва между 1500 и 2000 лева

Oт началото на април в Центъра за професионално обучение към Медицински университет – Варна започва обучение по новите професии здравен асистент и болногледач.

Приемът е по документи, а срокът за подаване приключва 29 март включително.
За да се обучават за здравен асистент, желаещите трябва да имат завършено средно образование. За болногледач изискванията са да имат завършен 10-ти клас и навършени 16 години. Таксата за обучението за Здравен асистент е 2000 лв. с периодът на обучение - 6 месеца и половина. Кандидатите за болногледач ще заплащат 1500 лв. за обучението, което продължава 4 месеца и половина. Завършилите успешно ще получават дипломи на МУ–Варна, които ще бъдат валидни за всички държави от ЕС.
Престижна, добре платена и с дългогодишни традиции в редица държави по света, на професията Здравен асистент у нас тепърва предстои да се утвърждава и да добива все по-голямо социално и здравно значение, категорични са специалистите. В нашата страна за хората, нуждаещи се от здравни грижи, доста често се грижат техните близки и семейства, които обаче на са квалифицирани и обучени да извършват подобен род дейност. Доста често психическата обремененост, на която са подложени, е причина да развият и някои социално-значими заболявания като захарен диабет например.
На фона на все по-осезаемата в последно време нужда от подобни кадри у нас, екипът от МУ – Варна и университетската болница „Св. Марина“, където ще се осъществява практическото и теоретичното обучение на курсистите, вече има няколко годишен опит в тази посока. В УМБАЛ „Св. Марина“ се проведоха две обучения на санитари за болногледачи съвместно с Центъра за професионално обучение на болногледачи "Сен Мишел" в Малетроа, Франция. Варненският екип стои зад инициатива и в крайна сметка постигнатия успех българската държава да признае официално и да впише двете професии в Списъка на професиите през декември 2010 година.
В края на миналата година Центърът за професионално обучение получи Лиценция, издадена от председателя на Националната агенция за професионално образование и обучение към Министерски съвет за извършване и удостоверяване на професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по двете нови професии.