Училище за млади учени отвори тази седмица в Техническия

Животът

18-03-2013, 16:28

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Техническият университет дава половин милион лева за млади учени

Над половин милион лева инвестира Техническият университет-Варна, в развитие на младите учени. Днес там стартира училище за докторанти. 

"Развитие потенциала на докторанти, постдокторанти, млади учени и специализанти от инженерните науки в ТУ Варна и техния принос за развитие на икономика, базирана на знанието" е проектът, по който учебното заведение работи от юни миналата година. Той беше спечелен по ОП „Развитие на човешките ресурси” и е на стойност 574 683 лева. Освен, че повишава потенциала на младите учени и вдига качеството на инженерно образование, проектът има за цел и да "подмлади" академичния състав в Университета.
В контекста на обвиненията, че академичният състав на българските ВУЗ-ове е застарял, че на студентите преподават само беловласи доценти и професори, че младите учени нямат шанс за академична кариера, ТУ-Варна взима решителни мерки за подмладяване на научната мисъл. Средната възраст на преподавателите е 52 години, а на хабилитираните от тях - 57 г. И по тези показатели варненският ВУЗ е сред водещите в страната.
Проектът е общоуниверситетски и включва участници (обучители и обучаеми) от всички основни звена на Университета. Целевата група се състои от 24 докторанти по 4 от всеки от факултетите, 8 пост-докторанти, 5 млади учени и 3 специализанти. На 23-ма от тях са предоставени стипендии от по 120 лева в продължение на 8 месеца с цел стимулиране тяхната изследователска дейност. Освен това са разработени нови и прецизирани действащите индивидулани планове за докторанти според нуждите на регионалната икономика и изискванията на бизнеса и пазара на труда. Докторантите са получили възможност за консултация с водещи наши и чужди специалисти, по програмата са финансирани техни специализации и участия в научни форуми. "Новият закон за висшето образование дава много самостоятелност на ВУЗ-овете по отношение на докторантите. Това обаче има и отрицателни последици, водещи до намаляване на качеството в накои университети. Затова ние сме длъжни да организираме обучението и научната дейност така, че резултатите от нашите изследвания да са значими, а дисертациите на докторантите - полезни и представителни", заяви днес при откриването на Училището за докторанти ректорът на ТУ проф. Овид Фархи.
Ръководител на проекта е доц. д-р инж. Венцислав Вълчев, а координатор проф. д.н. инж. Ангел Мирчев.
"На практика ще помогнем на поне 1/4 от всички докторанти от Университета да завършат своите десертации", обобщи доц. Вълчев. Според колегите му средствата, отпускани от държавата за докторантите са крайно недостатъчни и голяма част от тях не завършват дисертациите си тъй като нямат средства за международни специализации, изследвания и публикации. Като следствие на това е и застаряването в академичните и научните среди в България. Затова 120 хил. лева от европарите са предвидени за командировки и специализации в чужбина. 50 хил. пък са за нова техника, лаптопи и софтуеър. Всеки докторант, защитил дисертацията си, може да напусне проекта и да освободи място на нов, обясни доц. Вълчев.