Варненци подадоха 210 сигнала за задимени помещения

Животът

18-03-2013, 11:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Хората изпращат информация за едни и същи заведения, в които се пуши редовно

210 сигнала за неспазване на забраната за пушене са подали варненци на сайта bezdim.org. Нарушенията са за периода от август миналата година до днес сутринта. Сайтът е на гражданска инициатива „България без дим”. Сигнали се приемат от цяла България. Всеки човек, който се дразни на задимените помещения, може да го посочва на сайта и дори да станe доброволец. По този начин ще има възможността да контролира самостоятелно или със здравните инспектори спазването на забраната за тютюнопушене.  
Веднага след постъпването им в сайта, сигналите се изпращат до електронната поща на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, която отговаря за контрола на спазването на забраната за пушене.
Специално за морския град се наблюдава тенденция за посочването на едни и същи заведения сред нарушителите. Най-често се съобщава, че се пуши след 22 часа, когато почти не се извършват проверки.
Освен заведения, като нарушители са посочени дори автошколи, където се пуши свободно. Не липсват сигнали за здравни заведения. В този случай варненец е пуснал информация за кпп-то на Окръжна болница, където пазача одимявал помещението. Съдебната палата също е посочена, че не спазва закона. Информацията е подадена на 25 февруари т.г.

"В Съдебна палата Варна се пуши. Има служители, които излизат зад сградада, но има и нагли мадами които си отварят прозореца (на третия етаж от дясно на ляво 7-мия прозорец) и си пафкат през 10-15 мин. Аз лично не съм запозната добре със закона, но мисля че се отнася и за държавни институции", пише в сигнала до bezdim.org.  Три дни по-късно е извършена проверка в съда от инспекторите на РЗИ, които обаче не са установили тютюнопушене на работните места.
Много често се подават и мобилни сигнали. По този начин се изпращат съобщения до сайта, че в този момент се пуши в дадено заведение.