Ден 36: Арести на изпроводяк

Под 500 човека на "големия неделен протест"

След рехавите - по 50-100 човека протести цяла седмица, и днес, в неделя, хората пред Община Варна са изключително малко. След 50 000 на 3 март и 5000 миналата седмица, днес в 11 часа тук имаше не повече от 200 човека.  

Протестиращите отново са разделени за това трябва или не да си подава оставката Общинският съвет. Сега по темата е разделен вече и Общественият съвет, който досега искаше разпускането на местния парламент. Нови искания се появиха днес: Кънчо Бонев, който се оттегли в нов Отворен обществен съвет, настоя за незабавни оставки на областния управител Коста Базитов, на окръжния прокурор Владимир Чавдаров и на заместниците му.  

Лозунги "Да изметем "Пазари", "Безусловен базов доход", "Вън Енерго-про", "Ниски данъци и такси", носят протестиращите. Има също и: "Те са на Марешки" с портрети на Кънчо Бонев, Петя Хараланова, Станчо Тодоров  и Калина Павлова под надписа.

11.40 Заради разправии между "лидерите" шествието закъсня и тръгна към Катедралата доста след 11.30. Маршрутът е - Енерго-про на ул. "Девня", жп гарата, Областна управа и отново Общината. Шествието вече набъбна над 500 човека.

11.45 Полицията отново задържа Мартин Демирев - младежът, който още във втория ден на протестите беше арестуван след като напръска с лютив спрей "неформалния лидер" Иван Петров. Мартин беше осъден на 5 дни в ареста, а след това беше спрягн дори и за един от заподозрените за намушкването на Иван Петров в бедрото. Днес отново разпра с Иван Петров стана причина за задържането на Мартин. Двамата си разменили реплики в тълпата - помежду им е имало над 5 метра разстояние и никой никого не е наранявал. Въпреки това Мартин е арестуван заради репликата: "Глупак, заради теб прекарах 5 дни в ареста". Въпреки че Демирев не оказваше съпротива, полицаите доста трудно успяха да го вкарат в патрулката.

Тя обаче остана неподвижна, защото тълпата не й позволи да тръгне нито напред, нито назад.  Малко по-късно се появи и самият Иван Петров, който веднага беше нападнат с викове от тълпата. Тогава бившият футболист отиде да преговаря с полицаите в патрулката. Малко след това Мартин беше освободен. 

12.00 Протестиращите, които се забавиха пред общината заради скандала между Мартин и Иван Петров, сега се движат към Аспарухов мост. Те са около 500 човека, но са успели да блокират и двете платна. Групата от около 100 човека, които тръгнаха по-рано, пък вече са на ул. "Девня".

12.20 Версията на Мартин Демирев: "Като видях Иван Петров го попитах пак ли ще разцепва протеста, а той ми каза - на теб няма ли кой да ти затвори устата. Аз му казах, че пет дена в ареста съм лежал заради него и пак няма как да ми затвори устата.  Той започна да ме нарежда: "Простак, нещастник..." и се обърна. Тогава понечих да го прегърна - тръгнах към него с широко разтворени ръце и му казах: Дай да те прегърна, адски обичам да ме наричат простак, особено такива като теб". Тогава полицията ме арестува. Решиха явно, че пак го нападам. Вътре в патрулката на полицаите хич не им беше до мен. Само се чудеха как да я удържат да не се обърне от клатенето, дето хората блъскаха отвън. После се обадиха на шефа на полицията и той каза да ме пуснат. Това беше. 

12.40 В тълпата днес се забелязват момчета с оранжеви ленти на ръцете. Оказа се, че те пазят "хората с неудобни плакати срещу политици и групировки". На въпрос на varna.utre.bg защо винаги няколко от тях са около Иван Петров, сякаш го пазят, те заявиха, че било случайно.

12.45 На Аспаруховия мост протестиращите скандираха против партиите, в това число и срещу новосъздадените 2 на протестиращите през последните няколко дни в София. "Протестите ще продължат, докато хората започнат да живеят добре, а не докато едни политици се сменят с други", крещеше оратор през мегафона.  Въпреки че не спряха тирове на "бизнеса, да види добре ли е", шествието тръгна към ул. "Девня". Там ги чакат 100-тина души, тръгнали по-рано по уговорения маршрут.

13.00 Двата "лъча" на протестиращите се събраха пред сградата на "Енерго-про", където около 10 минути всички заедно повикаха "Вън от България". Отново имаше и гневни нападки срещу bTV.

13.10 Около 100 човека вече са на гарата - останалите протестиращи се пръснаха. Малкото останали се опитаха първо да блокират всички коловози, но като видяха, че са едва по няколко човека пред влак се отказаха. Сега всички са се събрали пред влака за София през Горна Оряховица, който трябва да тръгне от Варна в 13.35. 

13.22 Заваля сняг. 

13.55 Последните 60-70 човека от протестиращите стигнаха до "офиса на ТИМ" и скандират отпред срещу групировката. 

14:00 Снегът обаче не отказа недоволните. Те стигнаха до Областна управа, където също повикаха оставка. Недоволни запечатаха с плакат, с надпис "Банка поробител" входа на офис на "Експресбанк".

14:20 Започна масово събиране на камъни от улиците. Шествието се отправи към съда на шадраваните, където също расте грамада. Докато стигнат до там протестиращите обират от земята всякакви камъни и парчета от плочки, които да добавят към грамадата. 

14:30 Покрай шествието мина друго - на ученици, които отиват към Младежкия дом, за да участват в концерт по случай Сирни Заговезни. Множество е съставено от мажоретки, музиканти и е много "цветно". Инициативата е на Регионалния инспекторат по обарзование, а концертът е под надслов "Като старите варненци". 

14:35 Стигайки до грамадата пред Окръжния съд, хората оставиха камъните, които преди това обраха от улиците. След това се върнаха пред общината, където имаше едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов.

15:00 Около 30 души стигнаха до  хотел "Галерия Графит". Те скандират "Мафия", "Долу ТИМ" и "Долу мутрите". След тази спирка и последните протестиращи се разотидоха. Преди това те окичиха с плакати близко дърво и направиха нова грамада от камъни, тухли, плочки и кошче за боклук.