Съд за съветник, гласувал срещу интересите на варненци

Мисия Варна

15-03-2013, 11:58

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова победа на протестиращите във Варна

Протестиращи vs. Съветници: 2 част

Днес променят правилника на ОбС, пускат граждани да участват в работата му

Предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Варна е внесъл шефът на местния парламент Николай Апостолов. То ще бъде разгледано днес на заседание на временна комисия "Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействането му с общинската администрация". Апостолов предлага на заседането да бъдат поканени представители на гражданското общество.

Както писа Varnautre.bg, на последната среща между общинските съветници и протестиращи граждани се стигна до договорки за промени в правилника за работа на общинския съвет, за да могат гражданите да участват пряко в работатат на съвета със съвещателен глас и да се изказват по време на сесии и комисии, да отправят питания, да дават становища и предложения. Промените, които Апостолов предлага да бъдат направени в Правилника  предвиждат: Създаване на нова ал./7/ към.чл. 52, - "При поискване от страна на гражданин, същият може да се изказва, да отправя питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, и да получава отговори по тях. Изказванията на гражданите са от поставени в залата микрофони и са в рамките на регламентираното време за изказвания на общинските съветници".

Другото предложение е към чл. 73  да се създаде нова ал. 4 със следния текст: "За действията си, с които общинският съветник е гласувал срещу интересите на гражданите от община Варна и тяхното благоденствие, същият носи лична наказателна отговорност съгласно Наказателния кодекс".