До месец ясна присъдата за смъртта на Лора

Прокуратурата иска връщане на делото за ново разглеждане

Варненският апелативен съд ще се произнесе като втора инстанция по делото за смъртта на Лора, загинала на централен варненски булевард  до месец, стана ясно днес. Съдът изслуша пледоариите на държавното и частното обвинение на Деян Станчев, който с мотоциклет блъсна  на 17 юли 2011-а г. Лора на пешеходна пътека, както и на защитата му. Адвокатите на мотоциклетиста поискаха пред Апелативния съд клиентът им да бъде признат за невинен. На първа инстанция той получи наказание 2 години „лишаване от свобода", отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява автомобил.

 

Мотивите на защитата за отмяна на присъдата бяха, че Окръжният съд неправилно е интерпретирал доказателствата и експертизите при установяване мястото, където е настъпил ударът. Адвокатите на обвиняемия бяха категорични, че клиентът им е невинен и че това дело на пръв поглед е лесно за разглеждане, но независещи от тях обстоятелства са го направили трудно и продължително.

Държавното обвинение настоява за отмяна на условната присъда на Станчев и за връщане на делото за нова разследване с мотиви за допуснати процесуални нарушения, Според прокуратурата първоинстанционният съд е отхвърлил искането за тройна автотехническа експертиза, която да установи скоростта на мотоциклета. Първото изследване сочи, че тя е 113 км/ч, а назначената в хода на процеса експертиза посочва няколко възможности. Не е ясно как съдът се е спрял на 97 км/ч, заявиха още от прокуратурата. “На първа инстанция не е взето под внимание показанията на свидетел, че подсъдимият е използвал клаксон“, каза днес прокурорът по делото за смъртта на Лора. Това означава, че Станчев е видял пешеходците, но вместо да намали или мине в дясното платно, е предпочел да им „свирка“, за да се маха от пътя.

Частното обвинение поиска промяна на присъдата в ефективна.