Сметната палата разкри нарушенията на обществените поръчки във Варна

Новините

14-03-2013, 11:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

85 000 лв. е похарчила канцеларията на кмета

Сметната палата откри нарушения при възлагането на обществени поръчки във Варна, сочи доклад на институцията.  Около 85 000 лв. без ДДС е похарчила канцеларията на кмета за представителни нужди. Парите са отишли за фотоалбуми "Варна – светлините на града", информационни пана, календари и коледни торбички. Проверката е за дейността на общината през 2011г., пише в разследването си електронното издание „Морски дневник”.  

Само за каталога, в който е отразено развитието на Варна по време на първите три мандата от управлението на Кирил Йорданов, са похарчени почти 45 хил. лв. без ДДС.  "Анализът на разходите показва, че необходимостта от възлагането на услугите не е възникнала инцидентно” , пише в доклада. Общата стойност на разходите попада в праговете, определени за провеждане на процедура по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки". Независимо от  това обаче възложителят – канцеларията на кмета Кирил Йорданов, е нарушил наредбата, като не е провел предвидената в нея процедура
През този период канцеларията на  кмета е похарчила за самолетни билети близо 55 хил. лв., или по около  4.6 хил. лв. на месец. Услугите по продажбата на билетите са предоставени от трима изпълнители, като е установена идентичност на възложените им дейности. Чрез разделянето им обаче отново е била заобиколена Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. "Анализът на разходите показва, че необходимостта от възлагането на услугите не е възникнала инцидентно", констатират и този път инспекторите на Сметната палата.

Нарушение е извършено при настаняването и изхранването на участниците в Международния фолклорен фестивал през 2011 г. Общата стойност на услугата по договора е около 24 хил. лв. без ДДС. Въпреки че услугите са предоставени от един доставчик, свързани са систематично и представляват част от предмета на една обществена поръчка, конкурс за възлагането й не е организиран. В замяна на това поръчката е възложена в условията на свободно договаряне.

Нарушение на Закона за обществените поръчки е констатирано от проверката на Сметната палата и в друг случай. При него наемането на специализирани автомобили за нуждите на общината е извършено чрез договаряне с покана. Прогнозната стойност на поръчката не е трябвало да надвишава 116 хил. лв. без ДДС. В предмета й обаче са обособени три позиции: наемане на цистерна за вода, на самосвал и багер. За целта е проведен открит конкурс, който е бил прекратен, защото до него не е бил допуснат нито един участник. Проверката обаче е установила, че при последвалата процедура на пряко договаряне не е бил променен нито един от параметрите на услугата, включително и стойността й.