Най-бедни сме в Европейския съюз

Животът

13-03-2013, 11:20

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Около 9 % от населението на ЕС живее в материални лишения

Над 40% от българите живеят в материални лишения, а около 60 на сто не могат да си позволят непредвидени разходи. 17% от населението на Евросъюза е изложено на бедност поради ниски доходи. Данните са от анализ на Евростат за показателите за риска от бедност или социално изключване сред 27-те страни на ЕС.

Сред държавите с най-висок риск от бедност са България и Румъния - 22% от населението, Испания – 21.8%, Гърция – 21.4%, Литва - 20%, Латвия - 19%. Най-нисък риск от бедност е отчетен в Чехия – 9.8 на сто, Холандия - 11 на сто, Австрия – 12.6 на сто, Дания и Словакия - 13 на сто. Около 9 %  от населението на ЕС живее в материални лишения.

Тук се отчита делът на хората, които не могат да си позволят половината от условията за нормален живот. Тези хора не могат да си платят сметките за комунални услуги или взета ипотека и кредит, да не говорим да си позволят да отидат на почивка за една седмица.

В тази група се причислява населението, което няма възможност да се храни всеки втори ден с месо, пиле или риба, няма кола, телевизор или телефон, както и средства да се отопляват адекватно. По последния показател най-малко са засегнати в Люксембург и Швеция - 1.2%, Холандия - 2.5 % и Дания - 2.6%.

България е най-зле - над 40 на сто от населението се лишава от материални неща. Следвани сме от Латвия - над 30 на сто, Румъния и Унгария - над 20 на сто, и др.

Близо 37% от хората в ЕС не биха могли да си позволят неочаквани финансови разходи - този показател измерва способността на едно домакинство да покрие непредвидени харчове в размер на 1/12 от сумата получавана за прага на бедност.

Тези непредвидени разходи се изразяват финансово от 106 евро в Румъния - до 1627 евро в Люксембург. Най-малко хора съобщават за подобни затруднения при неочаквани харчове в Норвегия, Дания, Люксембург, Ирландия, Австрия, Холандия и Швеция - около 25%.

В България и Литва - около 60 на сто от хората не могат да си позволят непредвидени разходи. В дъното са гражданите на Латвия и Унгария - 80 на сто от тях са неподготвени за неочаквани финансови разходи.