Пуснаха под гаранция общинар, опитал да убие трима горски

Крими

12-03-2013, 15:07

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Служител в община Исперих се опитал да убие с кметска карабина двама ловни надзиратели и горски стражар

Апелативният съд във Варна измени определение на Разградския окръжен съд и определи Шенол Бакир, разследван затова, че се опитал да убие двама ловни надзиратели и горския стражар, надзиравали резервата "Воден", да търпи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2500 лева.

Пресслужбата на съда припомня, че на 1 март тази година Окръжният съд в Разград задържа под стража 45 годишния служител на Община Исперих - Шенол Бакир. Мъжът е обвиняем по досъдебно производство на РПУ Исперих затова, че в ранните вечерни часове на 23 февруари 2013 година, в землището на село Йонково, Разградска област, на територията на защитен обект – резервата "Воден – Ири Хисар" направил опит да убие три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията.

Шенол стрелял от близко разстояние с ловна карабина срещу двамата ловни надзиратели, които дори не били въоръжени и срещу горския стражар. Няма пострадали сред горските служители. Ловната карабина, с която е стреляно не била на Шенол, а е собственост на кмета на Исперих. Горските имали сигнал за незаконно чакало на територията на резервата "Воден" и се отправили, за да предотвратят бракониерството. Според разследващите стрелбата била, за да се прикрие друго престъпление.

За да измени процесуалната мярка за принуда на Бакир, днес Варненският апелативен съд намери за основателна жалбата му срещу постоянния арест. Въззивната инстанция също намира, че има данни известно съпричастие на обвиняемия в престъплението, за което се разследва. Съдът отбеляза обаче, че все още не са извършени важни процесуално - следствени действия, едно от които е разпознаването. Шенол Бакир е предал доброволно ловните си дрехи, с които е бил в резервата. Днес съдът получи и официален документ, който оправдава отсъствието на обвиняемия в първите дни след стрелбата. Общинският служител е бил в командировка в столицата, а това обстоятелство не е било известно на първата съдебна инстанция, която преценила, че обвиняемият се укрива от разследващите.

Варненският апелативен съд реши, че задържането под стража е прекалено тежка мярка за принуда и определи Шенол Бакир да търпи парична гаранция в размир на 2500 лева, които следва да се платят в 7-мо дневен срок. Едва след внасяне на паричната гаранция Бакир може да напусне ареста. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.