Счетоводителите вече не само доносничат, а и разследват за ДАНС

Парите

12-03-2013, 13:27

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяка фирма с къртица

Освен доносите, които им вмениха със закон, счетоводителите трябва да извършват и разследвания на клиентите си, като документират и архивират

Година и половина след обнародването на указ No178 във връзка със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари, счетоводителите отново са готови за бунт.

Според измененията в нормативната уредба, който бяха приети през лятото на 2011 година счетоводителите са длъжни да рапортуват на Държавна агенция "Национала сигурност". Всеки от тях дори при най-малко съмнение, че клиентът му пере пари или финансира терористи без да има доказателства, трябва да докладва на финансовото разузнаване в ДАНС. По този повод всичките около 10 000 счетоводители и счетоводни къщи у нас трябваше да представят в ДАНС вътрешни правила за предотвратяване и разкриване на практиките за пране на пари. Примерни критерии за съмнителни сделки, операции и клиенти бяха публикувани от ДАНС, а от счетоводителите се очакваше да ги подпишат и пратят до агенцията. Глобите за неизпълнение стигат до 50 000 лв. 

"В правилата е залегнало да се усъмняваме във всяко едно нещо свързано с клиентите ни, а не  се ли усъмним носим и наказателна отговорност. Затова аз лично разписах част правилата, но не всички от тях", разказа Кремена Божинова - собственичка на счетоводна кантора във Варна.

В началото на март тази година обаче тя получава от финансовото разузнаване в ДАНС писмо, с което я уведомяват, че освен че не е подписала всички критерии и трябва да го направи в едномесечен срок има и нови правила. Подобни писма в периода февруари - март получават и други счетоводни кантори. 

През 2012 година е обнародвано ново допълнение според, което счетоводителите са длъжни да поставят под особено наблюдение всички сложни или необичайно големи сделки или операции, което самите те трябва да установят на базата на информацията, с която разполагат за клиентите си. След това идва и чисто оперативната работа -  длъжни са да събират информация относно съществените елементи и размери на операцията или сделката, съответните документи и другите идентифициращи данни, да документират, архивират и съхраняват информацията така, че да е на разположение на дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност", на съответните органи за надзор и на одиторите.

"Сега вече искат и да разследваме за тях, да не би ДАНС да ни плаща заплатите, че ще ни правят сътрудници. Използват периода да разпращат писмата сега, защото вероятността да ги подпишем без да обърнем внимание е много голяма", коментира Божинова. Тя уточни, че в момента се правят годишните финансови отчети и канторите са повече от натоварени. "Защо не ги разпращат лятото, когато нямаме толкова работа", попита риторично тя. 

Отделно се нарушава и етичния кодекс на счетоводителите, защото те вече не работят приоритетно за клиента, а за трета страна в случая ДАНС. "Освен това много от нас сме подписали декларации за конфиденциалност пред клиентите си ", каза още варненската счетоводителка. 

Божинова припомни, че през 2011 година петиция срещу искането на ДАНС да ги прави доносници са подписали над 4 000 счетоводители и кантори, с електронен сертификат.