Роднини нямат пари да приберат загинала в Ниш българка

Животът

12-03-2013, 11:06

Снимка:

bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

20 000 иска сръбска болница, за да върне тялото на Агелинка Дончева

  1. Непрекъснато увеличаваща се сума трябва да събере варненско семейство, за да прибере тялото на своя близка от Сърбия. Това разказа днес в ефира на БиТиВИ Марина Събкова - снаха на загиналата в Ниш Агелинка Дончева.

    Две седмици семейството на блъсната от такси 72-годишна жена не може да докара трупа й. На 21 януари Ангелинка Дончева беше блъсната от такси в Ниш, където била на гости на своя приятелка. Приемат я в местна болница. След около месец в кома - умира. Лечебното заведение иска пари за прекараното там време, както и за съхранението на трупа, но семейството от Варна няма средства.

    „Най-напред ми казаха за 4000 евро. После от 4000 станаха към 15-20 000 лева. Ох, казвам на мъжа ми, туй нещо невъзможна работа”, казва Марина Събкова пред Би Ти Ви.

    Славчо Събков, брат на починалата, казва, че няма нито смъртен акт, нито издадена епикриза. Роднините в България дори не знаят точния ден на смъртта. Новината им съобщава консулът ни в Ниш. Институциите си прехвърлят топката кой трябва да помогне.

    Още по време на лечението на българката министерството е разрешило транспортирането на жената със специален автомобил с наши лекари. От болницата обаче отказали да я освободят, тъй като никой не е платил лечението й.

    Случаят се развива в момент, в който България и Сърбия подписват спогодба, която урежда казуси като този. В сила е от 15 февруари и според нея в подобни случаи нашата здравна каса поема разходите, ако човекът е здравноосигурен. От касата обаче казват, че лечението на жената е проведено преди влизане в сила на спогодбата. А според старата - лечението е за сметка на сръбската страна, уточнява в. "24 часа".

    От външно министерство обясниха, че не са страна по случая, а посредник. Чакало се издаването на смъртен акт и освобождаването на тялото за погребение. Междувременно роднините обмислят да изтеглят кредит, за да си помогнат сами.