Корабът-чистач на нефт "Enterprise" мина успешно евроизпит

Новините

12-03-2013, 06:43

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изпълнени са всички нормативи на Европейската организация EMSA

Първият изпит на екипажа на кораб "Enterprise", който ще се бори с нефтените разливи на море, мина успешно. Той беше проведен пред представители на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) в акваторията на Варненското езеро. Корабът е собственост на "Бон Марин Интернешънъл".

По време на тренинга бяха разгънати бонови заграждения с дължина 500 м, които "улавят" нефтеното петно като в примка. След това на вода беше спуснат дистанционно управляем скимър - съоръжение за събиране на разливи, което включва помпа, шлангове и механизъм с движещи се четки.

Във втората част на учението екипажът включи в действие двете рамена, които се фиксират на двата борда на кораба. При движение с малка скорост в района на нефтения разлив с тях се събират нефтоводните смеси около борда и до дъното на рамената, където се намират устройствата. По този начин разливът се изпомпва към танковете на кораба. Капацитетът на "Enterprise" е 1370 куб. м нефтоводни смеси.

"Нашият екипаж трябва да е готов да реагира в рамките на 14 часа при подаване на сигнал от агенцията за инцидент в Черно море. Затова тези учения са от изключителна важност. Изпълнихме всички нормативи на Европейската организация EMSA", каза Георги Бонин, изпълнителен директор на "Бон Марин Интернешънъл".

При разлив "Enterprise" ще е готов да чисти западното крайбрежие на Черно море от северната морска граница на Румъния с Украйна до югозападната част на Черно море.