Мисия „Добър съсед“

Мисия Варна

12-03-2013, 06:36

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Как да сте добри съседи и да получите същите в замяна?

90% от хората, които живеят в градове, обитават жилищни кооперации. Това предполага съжителство в една и съща сграда с много хора, различни по възраст, характер и манталитет. За да живеем в добри отношения и без да навлизаме в излишни пререкания, е необходимо да уважаваме съседите, колкото и да ни е трудно това понякога, съветва Az-jenata. Много често си мислим, че правим всичко по силите си, за да сме добри съседи, но дали това е вярно или само така ни се иска да си мислим?
Любезни ли сте?
Често се присмиваме на чужденците, че не познават съседите си и дори не ги поздравяват (гледайки по филми и сериали). Но дали ние не правим същото? Колко често поздравявате съседа ви или пък го подминавате, все едно не сте го видели, защото вчера беше надул уредбата, слушайки любимите си юго-фолк хитове от 80-те? Не съдете хората, защото са различни от вас и бъдете учтиви. Това е първият закон в добрите съседски отношения.
Сближете се

За да сте в нормални взаимоотношения със съседа, трябва да сте не само учтиви, но и отзивчиви. Намерили сте сметка на комшията, която е паднала от пощенската му кутия, занесете му я. Нека види, че сте положили грижа и сте бдителни. Следващия път може да сте сигурни, че ако той види писмо за вас на земята, ще стори същия жест.
Помагайте си
Виждате, че комшията ви е закъсал с колата – спрете се, помогнете му. Ако ви помоли да наглеждате имота му, защото заминава в командировка или на почивка, бъдете искрени и наистина следете. Знайте, че и на вас може да се наложи един ден да помолите за същата услуга.
Намерете приятел
Защо да не се сприятелите със семейството от горния етаж например? Вярно, времената са финансово нестабилни и не можем да си позволим тежки вечери и пищни партита, но пък защо да не ги поканите на следобедно кафе с домашен ябълков сладкиш? Мъжете ще си побъбрят за работа и коли, вие по женски ще обсъдите целия свят, а пък децата ще си играят заедно. Звучи като идилия, но е възможно най-добрият ви приятел да е именно вашият съсед. :)