Ден 29-и: 5000 протестиращи блокираха Аспарухов мост

Мисия Варна

10-03-2013, 12:14

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестът: Ден 29 (обновена)

Някой камъка си носи, отдалеко даже!

Плакатите са срещу тежкото финансово положение и с искане за нов ред в държавата

Около 5000 протестиращи се събраха на 29-ия протест във Варна днес. Първоначално бе решено шествието да тръгне към жп-гарата, където хората да блокират влаковете в знак на протест срещу приватизацията на БДЖ.  Множеството обаче се изля по Аспарухов мост и в момента единственият път към Южна България е блокиран. Плакатите, които носят протестиращите, са свързани най-вече с тежкото финансово състояние на хората и искания за нов ред в държавата. Според лозунгите хората настояват депутатите да нямат имунитет, да могат да бъдат отзовавани от избирателите, цената на тока и водата да паднат, пенсионната възраст отново да стане 60 г. за жените и 65- за мъжете,  както и да има работа за младите. Шествието отново се предвожда от рокери, сред множеството танцуват кукери, а мнозина пеят „Тих бял Дунав” и други патриотични песни. В момента протестиращите се насочиха към жп-гарата и движението по ул. "Девня"е невъзможно. Те се намират пред сградата на "Енерго Про" и освиркват дружеството. Поне 10 минути голяма група хора бе обградила варненския екип та БиТиВи , като крещеше "турска телевизия",  "вървете си при евреите"  и ги обвиняваше в манипулации и необективно отразяване на протестите.

Минути по-късно множеството се изля на Сточна гара и блокира всички възможни релси. Блокиран е влакът за Добрич, който трябва да потегли в 12.40 ч. и за Шумен- в 12.50 ч. Повечето не знаят точно срещу какво са. Някои скандират срещу БДЖ, а по-младите бяха заинтригувани от влака за Добрич, който е от новите мотриси "Сименс". Те се качиха да го разглеждат. 

Самообявилият се за водач на протестите Иван Петров се опита да раздели хората, като направи опит да ги поведе към Областна администрация. Останалите организации от т.нар. Група на Дакела се възпротивиха. Бившият футболист и Ивайло Василев от тази група си разменяха реплики над главите на протестиращите от двете страни на перона. Според Василев хората трябва да останат на релсите до 14 ч., за да попречат на разпарчетосването на БДЖ. Иван Петров пък настояваше, че протестът е символичен и релсите трябва да бъдат освободени. "От 29 дни не протестираме символично. 23 години бяхме символично народ, но сега се борим за правата и държавата си", изригна Ивайло Василев. Блокиран остана и влакът за София. 

Все пак част от протестиращите се отправиха към областна администрация, където скандираха "Мафия" и " Долу ТИМ" и поискаха оставката на областния управител коста Базитов. След това пред сградата на  Окръжния съд протестиращите настояха Кирил Йорданов да попадне зад решетките. Протестът приключи пред общината.