Треньорите на националния отбор по футзал на семинар в Испания

Венко Иванов и Иво Николов се докоснаха до водещи експерти от света на футзала

Треньорите на националния отбор по футзал на България Венко Иванов и Иво Николов, както и бившият съдия и екснаставник на лъвовете Венци Гаврилов, бяха семинар в Испания. Той се проведе от 25-ти до 28-ми февруари в базата на националния отбор по футбол на Ла фурия. Това бе и първият курс за футзални треньори на националните отбори под егидата на УЕФА. Събитието събра на едно място водещи експерти от света на футзала.

„Уникална база за футбол, страхотна зала за футзал. Всичко бе на супер ниво, ниво като за шампиони. В Испания не делят футбола и футзал, всичко е на едно. Явно е, че в Европа обръщат внимание на този спорт. В курса участваха националните треньори на най-големите сили във футзала. Наставникът на домакините Жозе Венансио Лопес, на Италия - Роберто Меникели и Жорж Барс (Бразилия). Всички те правеха демонстрации на различни практически упражнения, като за целта беше извикан младежкият национален отбор. Всичко това бе много полезно за нас. Ще има още курсове, които определено ще вдигнат нивото на футзала в България”, каза пред Varnautre.bg помощник-треньорът в националния отбор Иво Николов.

Семинарът в Лас Розас посети председателят на Комитета на съдиите в УЕФА и главата на FIGC Анхел Мария Вилар Лиона. Треньорът на европейския шампион Жозе Венансио Лопес говори за методите на преподаване на тактическите прийоми в играта. Роберто Меникели (Италия) за на индивидуалните качества в различни ситуации на играта, а Жорж Барс (Бразилия) даде препоръки за организацията и управлението на учебния процес във футзал. Испанския треньор Антонио води лекции за физическото обучение, как трябва да се загрява преди мач и „изстива” след края му, както и различни варианти на упражнения за разтягане, издръжливост, скорост, сила и координация.

Липсата на специалисти в треньорската професия в момента са едно от основните притеснения на УЕФА. За това е сформирана работна група за образование в области като физическа подготовка, технико-тактическа и работа с футзалните вратари. По тази причина, Европейският футболен съюз в близко бъдеще ще проведе серия от пилотни семинари в трите области.