Емил Радев: Кирил Йорданов не даде път на нови лица

Мисия Варна

09-03-2013, 11:57

Автор:

Христина Добрева, vsekiden.com

Всичко от Автора

Вероятно изборите за кмет на Варна ще бъдат малко след парламентарния вот

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка в сряда след 13 години на поста, подкрепян от различни политически сили. Кой е най-подходящ да го наследи и с какво разочарова като управник, "Всеки ден" разговаря с Емил Радев. Той е депутат от парламентарната група на ГЕРБ от Варна. Роден е на 26 май 1971 г. в морската столица, юрист по образование.

- Г-н Радев, варненци ще избират кмет съвсем скоро, след като досегашният управник Кирил Йорданов подаде оставка. Защо се забави толкова много решението му?

- Това беше единственият разумен и логичен изход след цялата сага с поисканата оставка на варненския кмет. Нашата реакция беше навременна. Малко преди да снемем доверието си от Кирил Йорданов, Варна прие бюджета си, който е изключително важен за града. Увеличихме парите с още 20 милиона лева, в сравнение с миналата година. С тях общината ще може да съфинансира европейските проекти, по които кандидатства. Самите проекти по оперативните програми също са в много голям размер тази година и трябваше да обезпечим всички предпоставки за усвояемост на средствата. Те са основно за инфраструктура, транспорт и социални дейности. Мисля, че успяхме да извоюваме парите за Варна, за които работим поне от 1 година заедно с новото ръководство на областната структура на ГЕРБ.

- И това се случи на фона на критиките ви към Кирил Йорданов?

- Основните ни забележки към работата на кмета бяха, че именно тези толкова важни европейски проекти се бавят. А това не е добре за Варна и ние винаги сме го казвали - за съжаление екипът на Йорданов остана със старите лица, въпреки настояванията ни за смяна. Признавам, че и ние, като държащи мнозинството в Общинския съвет, не успяхме да наложим необходимите структурни промени.

- Съжалявате за това?

- Не съжаляваме, защото истината е, че се опитвахме, но кметът не допусна нови лица и екипът му остана със старата администрация, с която е работил през годините. Но въпросът защо Йорданов се забави толкова много с оставката си може да се отнесе единствено към него самия. Ясно беше, че има неудовлетворение от работата му. ГЕРБ също посочи това и ясно изрази позицията си. Защото все пак той се ползваше и с нашата подкрепа в началото на четвъртия му мандат. Но той имаше подкрепа и от още над 10 политически сили, т.е. не сме били само ние.

- Значи Варна можеше да дръпне напред, ако кметът бе сменен по-рано?

- Да. Градът можеше да реализира много повече проекти досега.

- Кой е най-подходящ да заеме поста на Йорданов и изборите за кмет ще съвпаднат ли с националните за парламент?

- Съмнявам се. Изборите при всяко положение ще са предсрочни, но не мисля, че сроковете, заложени в Изборния кодекс, ще дадат възможност за съвпадение с парламентарния вот. Вероятно изборите за кмет на Варна ще бъдат малко след него. Решението за това зависи и от Общинската избирателна комисия, и от указа на президента, така че има време. Иначе ГЕРБ има много подготвен човек и това е зам.-председателят на Общинския съвет и областен координатор на партията Иван Портних. Той е в час с всички европейски проекти и положи много усилия за тях. Огромна част от заслугата за приемане на бюджета бе именно негова.

- Ако той обаче е кандидат за кмет, вероятно няма да оглави варненската листа за депутати, както се говори напоследък?

- Твърде рано е да се твърди нещо такова категорично. Освен това решението ще вземе Изпълнителната комисия на ГЕРБ. В момента тече процесът за номиниране. Има много достойни кандидати да оглавят листата във Варна.

- Сред имената се въртят и някои от министрите в оставка.

- Нека да не избързваме. Мнозина заслужават да са начело на варненския списък с кандидат-депутати. А Иван Портних е достоен да бъде номиниран за кмет, защото той живее с проблемите на Варна и направи много като общински съветник.