Пхенян затвори телефона на Сеул, край на мира

Новините

08-03-2013, 11:24

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ха сте атакували, ха сте изчезнали от Земята!

Северна Корея анулира всички споразумения за ненападение между Севера и Юга

Северна Корея анулира едностранно всички споразумения за ненападение с Южна Корея и прекъсна горещата линия между Пхенян и Сеул. Това става часове след като Съветът за сигурност на ООН обяви нови сурови санкции срещу режима на Ким Чен Ун, съобщиха световните агенции. Това стана няколко часа след като Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции  Пхенян.Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че при най-малката провокация на Сеул в Жълто море, Пхенян ще започне "свещена война за обединяване на родината". 

"Северна Корея анулира всички споразумения за ненападение между Севера и Юга", съобщи Комитетът за мирно обединение на полуострова в изявление, излъчено от държавната информационна агенция. Основният пакт за ненападение бе подписан през 1991 г. Той задължаваше Пхенен и Сеул да уреждат споровете си по мирен път и да избягват военни конфронтации.

Колкото до прекъсването на пряката телефонна линия между страните, според Южна Корея, Северът вече е правил това два пъти досега. Пхенян също така заплаши да денонсира от понеделник споразумението за примирие, сключено след Корейската война преди 60 години и  заплаши да нанесе превантивен ядрен удар срещу САЩ.

Същевременно Пекин призова днес към сдържаност. "Китай призовава всички заинтересовани страни да запазят спокойствие, да проявяват сдържаност и да не допускат действия, които могат да доведат до засилване на напрежението", заяви говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. Сегашната ситуация на полуострова е много сложна и деликатна, което поражда безпокойство в Китай, каза тя, потвърждавайки известната позиция на Пекин.