Протестът, ден 26-ти: Поискаха разпускане на Общинския съвет

Мисия Варна

07-03-2013, 21:49

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестът: Ден 26-ти

Роди се нов отворен обществен съвет, води преговори с градския парламент

За 26-ти ден варненци протестираха. Около 200 човека се събраха на паметника в градинката до общината малко след 18 часа и по традиция мегафона грабна Кънчо Бонев, като обяви, че инициативният комитет, утре смята да внася в деловодството на общината искане за разпускане на Общинския съвет. Политическите партии в Общинския съвет да отзоват своите представители там поради загубения кредит на доверие е формулировката, която ще бъде входирана.

Комитетът заседавал днес по рано през деня и макар и да вдигнал толкова шум, че се наложило полиция да прави забележка на членовете му все пак стигнали до решението. 

Междувременно Кънчо Бонев от паметника с мегафон в ръка обяви и друго. Времето за скръб по Пламен било приключило. "Дните за траур по нашия покоен приятел Пламен свършиха. Затова днес пак започваме шествие с маршрут до Енерго Про,  на връщане през Областна управа, съда и пред клон на ЦКБ да повикаме и там трябва", рече Бонев. Пред паметника в градинката до общината прозвучаха и призиви прокуратурата и НАП да запечатат сградите на общината и Областна администрация, за да бъде направена пълна ревизия. 

И докато протестиращи дебатираха в градинката, на стълбите пред общината грамадата на Пламен стана още по-голяма. Хора палиха свещи и оставиха още цветя. 

По същото време шествието потегли към Енергото по познатия маршрут покрай Катедралата и оттам надолу към ул. "Девня". Макар и малко на брой сред протестиращите е имало инцидент. На светофара до полиграфията се стигнало се до физическа саморазправа и се е наложило да се намеси полиция. 

Пред общината пък се роди нов отворен обществен съвет. В него се записаха около 40 души, а някой от тях участват и в другия инициативен комитет. До него се стигна след като група от протестиращи днес са се срещнали с голяма част от общинските съветници. На срещата недоволните са поискали Общинския съвет да остане и да си свърши работата. 

Сред исканията са и създаване на съвместна комисия от общинари и граждани, която да работи по сигнали за корупция и нарушения; спиране на процедури и сделки с общинска собственост; система за седмично отчитане на кмета, както на изпълняващия длъжността така и на този, който ще спечели изборите; гражданска квота във всички комисии към Общинския съвет с право на съвещателен глас; гражданите да участват в сесиите на Общинския съвет, като имат право да се изказват и др. 

Едно от исканията е и гражданско представителство да участва в избора на временно изпълняващия длъжността кмет. От новия инициативен комитет обявиха, че всеки ден ще се правят срещи с градския парламент.