Фестивал на меда правят във Варна

Новините

07-03-2013, 14:08

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Българският мед е хит на пазара, най-качествен е акациевият

България изнася между 6000 и 8000 т мед годишно, като най-висок процент от този традиционен български продукт заминава за Германия, каза на пресконференция днес Янко Янков, председател на Областна пчеларска организация-Варна.

 

В морския град от 12-и до 19-и март ще се проведе традиционният фестивал на меда и за 8-и пореден път се събират пчелари от цялата страна. Официалното откриване на фестивала е в 11:00 часа на 12 март на площад „Съборни”. По време на изложението посетителите ще могат да дегустират пчелните продукти от откритите щандове.

Организатор на събитието е областната структура на Съюза на българските пчелари със съдействието на Областна администрация Варна и Община Варна. Желаниета на участниците е фестивала да стане международен.


1 кг биомед струва 10 лева, като цените на различните видове мед варират според тяхното качество, каза Валентин Атанасов, пчелар с 250 кошера в Еленския балкан. По думите му най-качественият мед е акациев, следван от мановия. Миналата година цената на пчелен восък е достигнала 7 лева, прополис-50 лева, пчелно млечице-400 лева.