Инвалид се бори с чиновници за правата си

Животът

06-03-2013, 15:18

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спират тока на младо момиче - инвалид, няма пари да го плати

Отказали на момичето личен асистент

29-годишната Ганка Милева от Варна е влязла в спор със „Социално подпомагане”, за да отстоява правата си. Както ВарнаУтре вече писа, момичето е с първа група инвалидност и живее в общинско жилище в кв. „Владислав Варненчик”. Само до преди дни бе заплашена да остане на тъмно и студено посред зима, защото не бе платила голямата си сметка за ток. Сумата от  260 лв. вече е дадена на „Енерго про”, благодарение на непозната жена, също със степен на инвалидност, която прочела статията за момичето и решила да й помогне.

В момента Ганка е изправена пред нова трудност. Още на 8 февруари тя е изпратила писмо до Министерството на труда и социалната политика за ползване на услугата личен асистент, тъй като е с детска церебрална парализа. На 14 февруари домът на Ганка е посетен от служители на „Социално подпомагане” във Варна. Момичето изказва възможността личен асистент да й бъде човека, с който живее. Малко след това  получава и писмен отговор с отказ. „ Сигурна съм, че по закон имам право на личен асистент и не е задължително да ми бъде роднина. Служителите на „Социално подпомагане” обаче не са обърнали внимание на това”, каза през ВарнаУтре момичето.

В писмото до нея обаче е посочено, че съгласно разпоредбите от Националната програма за „Асистенти на хора с увреждания” лицата, желаещи да бъдат назначени , трябва да отговарят на няколко уловия. Да са в трудоспособва възраст, безработни и  регистрирани в Бюрото по труда. Освен това трябва да бъдат социално подпомагани.  Родителите на Ганка са възрастни. Момичето има и брат, които обаче не е безработен и не е на помощи.  Това са и причините да напишат на Ганка, че не отговаря на изискванията за личен асистент. „Родителите ми наистина са възрастни и не живея с тях, защото искам да съм самостоятелна, а не в тяхна тежест. Брат ми не е безработен и си изкарва прехраната. Това не означава, че не мога да имам личен асистент. Човекът, с който живея може да ми бъде такъв, но социалните служители дори не са отбелязали това в писмото”, каза още момичето.  

29-годишната Ганка Милева е със 100% трайно намалена работоспособност с чужда помощ. Диагнозата й е детска церебрална парализа. Жилището, в което живее е общинска собственост, предоставено от район „Владиславово”, през декември 2012г. Родителите й са пенсионери. Има 31-годишен брат, работещ, който живее на друг адрес в града. Ганка е студентка, редовно обучение. Тя учи счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов.