Изборите за кмет - след 19 май

Мисия Варна

06-03-2013, 14:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вариантът 2 в 1 не е подходящ заради опита с невалидните бюлетини от 2011-а

След днешната оставка на вече бившия кмет Кирил Йорданов във Варна започва процедура по предсрочни частични избори. Какво включва тя. Както Йорданов обясни, оставката му ще бъде внесена в деловодството на общината. Тя би трябвало да е адресирана до председателя на Общинския съвет, който в срок от 3 дни трябва да я предаде на общинската избирателна комисия или до 9 март. След това, според член 279 от Избирателния кодекс, ОИК има срок до 16 март да изготви решение за прекратяване на мандата и още 3 да го изпрати на Централната избирателна комисия. ЦИК пък разполага точно със седмица, за да предложи на президента да насрочи частични избори за кмет. Това трябва да стане не по-късно от 26 март. Следват 14 дни за размисъл на държавния глава. Най-късно на 9 април той трябва да каже на коя дата ще избираме нов кмет във Варна. Те обаче трябва да са най-много след 50 дни или на 29 май. Най-близката неделя преди тази дата е 26 май, което не е особено добра дата за избирателната активност: 24 май, който е почивен ден, е петък и много от варненци ще използват 3-те почивни майски дни, за да напуснат града. Така кметските избори могат да се окажат седмица след парламентарните, тъй като повечето от партиите са против избори 2 в 1, заради големия брой недействителни бюлетини при вота 3 в 1 - президентски, кметски и за общински съветници през есента на 2011-а. 

Интересен казус, по който трябва да се произнесе ЦИК, е дали кандидатите за кмет могат да бъдат едновременно и в кандидат-депутатските листи, тъй като двете кампании така или иначе ще съвпаднат.
Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, когато пълномощията на кмет на община са прекратени предсрочно, общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За временно изпълняващ длъжността кмет на общината се избира един от заместник-кметовете. Когато няма назначен заместник-кмет, временно изпълняващ длъжността кмет на общината се избира по предложение на общински съветник.