Какво каза Кирил Йорданов при подаването на оставката

Мисия Варна

06-03-2013, 14:07

Снимка:

© Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отиде си!

Стенограма от днешното изявление на вече бившия кмет на Варна

Добър ден, уважаеми, дами и господа, уважаеми съграждани, 

Обръщам се към вас в труден за страната ни, за града ни, за всички нас момент. Тук ще стане дума за оставката ми – това е безспорно. Но ще прозвучи и въпросът – къде отиваме, кой ни води – някой, кой е той. Надявам се някой ден да разберем какво ни очаква. Не очаквайте този отговор от мен – самият аз не знам. За това, което се случва днес, няма да правя анализ. Ще публикувам стенограмата от заседанието на Общинския съвет, на което предупредих, че неизбежно ще настане криза в града ни. Извън цялата криза, в която е изпаднала страна ни, но и кризата на безвластие – умишлено целена и постигната. На омраза, недоверие, безсилие и гняв – не споря, справедливо. 

Поискаха моята оставка и днес аз я давам. Не спазих пропорцията да е в полза на тези, които ми  я искат, и да не в ущърб на тези, които са ми гласували доверие – 70 000 души. Защото тези, които я скандираха, очевидно не са мнозинството и ги разграничавам от мнозинството хора, излезли да търсят справедливост. А че тя ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни ми дадоха доверието си, за което им благодаря, също е безспорно.
Не бих се подал на призиви от улицата. Аз познавам гласа на Варна и това не е нейният глас, но убеден съм – и той ще прозвучи. 
Пламен направи страшна стъпка в живота си, моралният ангажимент към която е водещ и непреодолим.
За града ни – тема днес, но и утре на изборите. С нея ще се спекулира, но това е тема на политическо говорене и съблазняване. Фактите: Варна постигна много през последните години – спортни площадки, училищно здравеопазване, социална политика, на второ място сме по безработица след София, на първо сме по естествен прираст и дълголетие на жителите, висок кредитен рейтинг, 3000 места в детските градини, две нови училища и прочие. Упрекван съм лично за днешното състояние на града ни. Всичко сме постигнали сами, с наши средства. И друг път съм споделял – 94 млн. лв. са варненските средства, които ние сме вложили в държавно финансирани функции като полиция, флот, театър, опера, здравеопазване, противопожарна охрана и прочие. Насреща сме получили държавна субсидия от 55 млн. лв.

За периода 1999 – 2013 година в четири Общински съвета са приети 12 771 решения, които съм изпълнявал, отчитал, а Общинският съвет е приемал моите отчети. За това време сме имали 57 депутати, 7 министри. Задавам си въпроса – Не можехме ли заедно да постигнем повече. Твърде горещи са събитията, за да преценим трезво, да съдим правилно, но за причините днес да сме в това положение мога да кажа. И аз хвърлих страната ни в бедствия и немотия, и аз мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за горивата и акцизите, за тока, водата и много неща. Упреци и обвинения не липсват, за да се добавят и моите. Само времето трябва да покаже сценарият, на който сме жертва – жертва, на който стана и Пламен, без това да подлага на съмнение мотивите му.

Нека онези, които ме обвинят, че подавам оставка, се опитат да разберат, че името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината, както съм го правил досега. Потресаващите лъжи и обидни квалификации минаха границите на поносимото за мен и семейството ми и близките ми, но това е мое бреме, което ще нося до очистване на името си и назоваване на истинските виновници.

Благодаря на варненци за гласуваното ми доверие четири пъти, благодаря на екипа си за съвместната ни работа, благодаря на семейството си, до което сега ще бъде по-често – така, както те бяха до мен през тези години. 
На града, в който съм роден и който обичам, на вас, уважаеми съграждани, пожелавам от цялото си сърце разум, здраве и добро бъдеще.

Тук пред мен е оставката ми. Смятах да я връча сега, но не виждам на кого, поради което тя ще бъде внесена чрез деловодството на Общинския съвет, защото тя вече е изведена от деловодството на Община Варна.

Благодаря ви! Ще бъда на разположение на медиите от началото на следващата седмица, с удоволствие. Не възнамерявам да правя допълнителни изявления за днес. Мисля, че това е напълно обяснимо.

Благодаря за вниманието!