Паркинги, градинки и Морската - всичко в една кметска фирма

Животът

05-03-2013, 03:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вместо нагъл частник сега общински служители ни събират по 2 лева на час на "Мусала"

 Паралелни фирми с една и съща дейност съществуват под шапката на община Варна. Така например синята зона, заклемейна от кмета Кирил Йорданов като лична далавера на борда на директорите на общинското ЕАД "Паркинги и гаражи", има свой брат-близнак, управляван от общинското предприятие „Управление на национални програми и проекти” с управител Стоян Аргиров. Кметската синя зона събира левчета в специални паркомати и слага скоби на нарушителите, нищо, че някога Йорданов сравни въвеждането на другата синя зона - на управляваното от общинския съвет "Паркинги и гаражи", с вдигане на цената на горивата в условия на тежка криза. 

В момента "Паркинги и гаражи" е в ликвидация. Дейността му трябва да поеме друго управлявано от кметската администрация предприятие: "Синя зона и общински паркинги". Въпреки тази планирана с решение на общинския съвет приемственост обаче 2 от печелившите паркинги на Варна - на площад "Мусала" и на жп гарата, вече са на подчинение на „Управление на национални програми и проекти”, която иначе, въпреки гръмкото си название, се занимава с поддръжка на Морската градина, а от няколко месеца - по предложение на кмета, и с озеленителните дейности в града. С изваждането на най-печелившите активи от ЕАД-то, то е затънало в дългове - за ДДС и осигуровки. 

"Кметът излъга, че не е знаел за "синята зона", която забрани". Това заяви днес последният прокурист на "Паркинги и гаражи" Мирослав Михов и предостави копие от заповед, подписана на 4 април 2012 г. лично от Кирил Йорданов. Според Михов кметът излъгал и за това, че бордът на директорите имал личен интерес в печалбата на синята зона. Бившият прокурист показва и решение на същия съвет на директорите, според което приходите от Синята зона (прогнозирани на 10 млн. лева годишно) се разделят на 80% за общинската фирма, което не прави нито лев инвестиции, и 20% за скандалното командитно дружество. 

Мирослав Михов поиска днес оставката на кмета в качеството си на новоизбран председател на Демократическата партия. Според него е нужна и спешна ревизия на дейността на кметската администрация.

Проучване на Института за пазарна икономика сочи, че между 2007-ма и 2012 г. Варна се е сринала с 10 пункта в класация за помощта, която общинската администрация оказва на бизнеса във всеки български град, обяви д-р Павлина Коварик, също член на новото ръководство на Демократическата партия.

Монополът на Варна е Кирил Йорданов. Той е най-големият работодател в града. Иззел е функциите на районните администрации, управлява ДКЦ-тата и всички търговски дружества и предприятия. Всичко това се контролира от подписа на кмета и над 80 000 варненци зависят от неговата воля”, каза още Михов.