Как по-лесно да запомняме?

Животът

04-03-2013, 06:32

Снимка:

Reuters

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Слонска памет в 5 стъпки

Помните ли какво закусихте вчера? – въпросът, който ни позволява да си дадем сметка, че рутината превръща действията ни в сива машиналност и често вършим неща без да ги осъзнаваме. Ако обаче целенасочено се опитваме да запомним конкретна информация и осъзнаваме, че минути по-късно не помним нищо, може би е редно да се позанимаем с мозъка си. Ето как:
Имайте си повече доверие
Тук става въпрос за самонавивка. Ако постоянно ви се върти мисълта, че няма как да напреднете със запомнянето, съзнанието ще я възприеме за правилна и няма да постигнете резултат още преди да сте започнали. Негативната нагласа води до негативни резултати. Най-малкото, когато имаме власт над ситуацията.
Правилната методология

Още от училище ни е внушен принципът, че „повторението е майка на знанието“. Оттогава се търси начин да се дисциплинират хората по един и същи начин, да се обучат по един и същи начин. Левичарите преди време бяха принуждавани да пишат с дясната ръка и пр. Това води до автоматизация и липса на изобретателност. Открийте как ви е по-лесно да запомняте. Дали съставяйки си схема с основни точки. Дали подчертавайки с различни цветове ключови места в текста. Дали илюстрирайки със своеобразни картинки въпросните моменти. Дали четейки на глас. Обърнете внимание на зрителната, слуховата и механичната си памет и установете чрез коя запомняте най-пълноценно.

Асоциации

На базата на опита си във всяка една област човек има потенциал да се развие с помощта на асоциациите. За един испаноговорящ човек е сравнително лесно да научи италиански, заради близостта между двата езика. Свързвайте името на мъжа, с когото сте се запознали преди малко с това на ваш роднина или приятел. Търсете общи, допирни точки между новите неща, които научавате и тези, които вече знаете.
Физическо здраве
Здраво тяло, здрав дух, здраво съзнание. Правилното хранене, редовните физически упражнения и пълноценният сън ще спомогнат да се чувствате добре физически. Щом тялото ви е в добра форма – не изпитвате болки, не се чувствате постоянно уморени, изпитвате удоволствие от способността си да се движите, остава единствено да изграждате себе си на друго ниво – емоционално и интелектуално.