Омбудсманът пристига във Варна за среща с протестиращите

Техни представители днес внесоха уведомление до президента, че Иван Петров не е легитимен представител на морската столица в Консултативния съвет

Националният омбудсман Константин Пенчев пристига следващата седмица във Варна за среща с протестиращите. Днес трима техни представители - Ивайло Василев,  Мартин Аргиров и Александър Арамов, разговаряха с него в София.

Още миналата седмица националният омбудсман прие официално да представлява варненци пред всички държавни институции, след като морската столица не успя да избере инициативен комитет на протестиращите. 

На срещата днес били обсъдени всички проблеми, поставени от варненци - с ЕРП-тата, с останалите монополи, с банките, оставката на кмета. По съвет на омбусмана протестиращите ще оформят отново исканията си и с помощта на екип от юристи те ще бъдат конкретизирани и законово издържани. "Продължавайте, не спирайте, аз съм с вас", заяви Костантин Пенчев.

Той посъветвал варненци да информират президент Росен Плевненлиев за това че, макар и да не представлява варненци бившият футболист Иван Петров все пак влиза в Обществения съвет, който ще контролира служебното правителство.  Така се оказва, че Варна без да иска е представлявана от нелигитимен "лидер", а не от националния защитник, обясни за Varnautre.bg Ивайло Василев. По-късно тримата варненци депозираха в Президентството своето възражение. 

По-рано днес на поредната си извънрдна пресконференция пък кметът Кирил Йорданов обяви, че се е срещнал с инициативен комитет на протестиращите, сред които са Кънчо Бонев и Калина Павлова. "Над 20 човека са. Ще им се предостави зала в Младежкия дом и телефон", обяви кметът и размаха списъка.