Лекари заплашват с неплатен отпуск

Животът

28-02-2013, 16:48

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Медиците, макар и възпитано, се организираха в шествие в посока общината

Над 200 медици се събраха днес на протест пред регионалната здравна каса във Варна. Причината за тяхното недоволство е постановление на Здравната каса, с което се орязва обемът от дейности и стойност на разходите на здравните заведения. Така парите за болниците стават още по-малко. Намалени с 20% са и направленията.

Протестиращите категорично обявиха, че искат оставката на шефа на НЗОК Пламен Цеков. "Този човек не може да ни е колега, след като разсъждава по този начин и лимитите са така направени", коментира един от лекарите. Друг пък обяви, че нововъведенията обричат не само медиците, но и пациентите. Чуха се и предложения всички лекари да излязат в неплатен отпуск за неопределено време. В подкрепа на белите престилки се обявиха и пациентски организации, сред които и тази на хората с редки болести. "Само за последните 6 месеца има починали 5 деца от муковисцидоза, само защото в България няма клинична пътека за това заболяване. Ние сме единствената държава в цяла Европа без такава пътека", разказа майка на дете с рядко заболяване.
Половин час след началото на протеста медицинските работници направиха шествие от Здравната каса към Общината. Предвожда ги дакелът, познат от общоградските протести през последните дни, и черен лозунг с надпис: Един народ, една борба. Лекарите вървят по тротоара на бул "Цар Освободител", защото са "прекалено възпитани, за да блокират движението". Колоната дори пресича на зелен светофар за да не затруднява движението. 

16.45 След кратки преговори с полицаите, които ескортираха шествието, лекарите все пак слязоха на платното и бул. "Цар Освободител" бе затворен за движение в посока Червения площад. Медиците стигнаха до бул. "Осми приморски полк",  а оттам до общината, където след 20-минутен престой се разотидоха.