Чехи са собствениците на 90% от Енергото във Варна

Животът

28-02-2013, 14:17

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Всички останали акционери са с дялове под 5% и нямат влияние върху сметките на варненци

Преди 18 дни Варна беше първият град в България, който възстана срещу високите януарски сметки за ток. Скандирания, плакати, горящи фактури и една натрошена фасада. После народният гняв прерастна в революция и се насочи към управляващите, към партиите и статуквото въобще. За да не отпадне обаче първият порив на недоволството, капкaта, която преля чашата, нарочно или по подразбиране, енергодружествата и най-вече варненското беше вкарано в кюпа на «всички са маскари». Така за собствеността му и хората в и зад него се чуха не една и две легенди. Истината: През 2004 г. немската компания

Е.ОN купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица

за сумата от 140,7 млн. евро. Останалите 33% държавата запази за себе си. През юни 2012 година след продължителни преговори и драстично намаляване на първоначално договорената цена активите на "Е.ОН България" придоби чешкото дружество „Енерго-про” (според неофициална информация за 95 млн. евро при първоначално договорени 130 млн. ). Така то стана собственик на мажоритарния пакет от Енергоразределенията във Варна и Горна Оряховица, в които работят около 2000 души и доставят електричество на 1.1 млн. клиенти. Това представлява около 18% от електроразпределителните услуги в страната, като останалите се поделят между чешката CEZ и австрийската EVN. 

„Енерго–Про“ е създадена в Чешката Република през 1994 г. Основните дейности на компанията са в областите управление, строителство, експлоатация, поддръжка и рехабилитация на ВЕЦ и електроразпределителни мрежи, както и търговия с електрическа енергия. В момента

Енерго–Про развива бизнес в пет държави:

Чехия, България, Турция и Грузия, а в компанията работят повече от 6000 души. Енерго–Про е на българския енергиен пазар от 2000 г. и до момента притежава 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади – Каскада "Санданска Бистрица", Каскада "Копринка" и Каскада "Петрохан".Според Търговския регистър в България има регистрирани 7 фирми с това име. Три от тях: „Енерго-про България” ЕАД, „Енерго-про България трейдинг” ЕАД, и „Енерго-про Варна” ЕООД са 100 % собственост на чешкото дружество „Енерго-про а.с.”

От своя страна „Енерго-про Варна” ЕООД е 100% собственик на "ЕНЕРГО-ПРО" ЕАД със седалище във Варна и „Енерго-Про енергийни услуги”.
Фирмите имат различен предмет на дейност – от консултантска дейност в областта на енергетиката, до управление на ВЕЦ и продажба на произведената енергия. Последните 2 дружества с „Енерго-про” в името:

"Енерго-про Продажби" АД и "Енерго-про Мрежи" АД

са пряко свързените с енергоразпределението в цяла Североизточна България. Това са двете дружества, наследили старите държавни Енергоразпределения във Варна и Горна Оряховица. Основен акционер и в двете е Енерго-Про Варна ЕООД. 

При закупуването на държавните ЕРП-та (още от Е.Он.) предмет на сделката са 67% от тях. С идването на Енерго-про обаче съвпада и пускането на държавния дял от 33 % на фондовата борса. Информация за сегашното състояние на дяловете липсва в Търговския регистър, но на 12.10.2012 г. чрез интернет сайта за разкриване на информация за публичните дружества www.x3news.com e публикувана Вътрешна информация по чл. 4 от ЗПЗФИ от „Енерго-Про Продажби” АД: Енерго-Про Варна ЕООД уведомява за промяна в правата на глас, които може да упражнява в общото събрание на Енерго-Про Продажби АД, в резултат на придобиване (прехвърляне) на акции с право на глас от друго лице на негово име, но за сметка на Енерго-Про Варна ЕООД. Акциите обект на сключената сделка са 250 000 бр. или 16,66% от капитала на дружеството. 

Освен това в изпълнение на задълженията си съгласно чл. 145 ЗППЦК, Енерго-Про а.с. Чехия уведомява за настъпила промяна в правата на глас, които може да упражнява в общото събрание на Енерго-Про Продажби АД дружеството в резултат на придобиване на акции с право на глас от лице, контролирано по смисъла на §1, т.13 от ДРЗППЦ. Актуалното състояние на непряко притежаваните акции от Енерго-Про а.с. Чехия е 83,66% или общо 1 255 670 бр. акции от капитала на Енерго-Про Продажби АД. Пак на 12.10.2012 г. и отново чрез интернет на www.x3news.com научаваме: Енерго-Про Варна ЕООД уведомява за промяна в правата на глас, които може да упражнява в общото събрание на Енерго-Про Мрежи АД, в резултат на придобиване (прехвърляне) на акции с право на глас от друго лице на негово име, но за сметка на Енерго-Про Варна ЕООД. Акциите обект на сключената сделка са 375 000 бр. или 27,09% от капитала на дружеството.

Освен това в изпълнение на задълженията си съгласно чл. 145 ЗППЦК, Енерго-Про а.с. Чехия уведомява за настъпилата промяна в правата на глас, които може да упражнява в общото събрание на Енерго-Про Мрежи АД в резултат на придобиване на акции с право на глас от лице, контролирано по смисъла на §1, т.13 от ДРЗППЦ. Актуалното състояние на непряко

притежаваните акции от Енерго-Про а.с. Чехия е 94,09%

или общо 1 240 060 бр. акции от капитала на дружеството. Информацията за собствеността върху останалите дялове е секретна по закон, тъй като само собственост над 5% се обявява публично. Така става ясно, че останалите малко над 16% от „Енерго-про Продажби” АД и близо 6% от „Енерго-про Мрежи” АД са разпределени между по-малки акционери с дялове под 5%, които на практика не биха могли да влияят върху търговската политика на дружеството, цената на тока или сметките на варненци.