Ограниченията за българските работници се разглеждат утре в Брюксел

Новините

27-02-2013, 11:50

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Въпросът за ограниченията за достъп до пазара на труда в ЕС в момента се прилагат само за български и румънски граждани

Въпросът за ограниченията за достъп до пазара на труда в ЕС, които в момента се прилагат само за български и румънски граждани, влизат в дневния ред на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който ще заседава утре, 28 февруари, в Брюксел.


Това става ясно от писмо на еврокомисаря по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор до депутати социалисти. Много хора изразиха тревога от кампанията срещу своите сънародници във Великобритания. И българи, и румънци искат да призоват Европейската комисия да не позволява удължаване на ограниченията, които изтичат в края на годината.


Комисар Андор съобщи, че ще говори пред министрите за изпълнението на последните преходни периоди, от които се възползваха 10 европейски членки, прилагащи все още рестрикции към българските и румънските работници.
"Това ще е добър повод да си припомним ползите от свободното движение на работници, както и че ограниченията за българските и румънските работници ще изтекат на 31 декември 2013 г.", се казва в писмото.


Еврокомисарят добавя, че нито една държава не е поискала удължаване, както и че Европейската комисия ще следи "много отблизо" свалянето на рестрикциите.
Като пазител на Договорите на ЕС Европейската комисия ще предприеме нужните мерки, ако разпоредбите не се спазват, уверява комисар Андор. Той припомня, че президентът Барозу също гарантира, че приключването на преходните периоди за изключение от правото на свободно движение на хора са необратими и нито една държава не може да ги удължи едностранно.


"Европейската комисия е изцяло ангажирана с гарантирането на свободното движение на хора. То е един от основополагащите камъни на вътрешния пазар, който има уникален принос към европейската интеграция. То е ключов инструмент за развитие на истински пазар на труда в ЕС", се казва в писмото на комисар Андор до Ивайло Калфин и други евродепутати социалисти.