Тонус от природата

Как да се чувстваме здрави и красиви?

Много хора по това време на годината чувстват дисбаланс и отпадналост. Времето е мрачно, по прозорците се стичат дъждовни капки, всеки втори кашля и киха. Тази картина сама по себе си води до спад на настроението ни и на имунитета. В аптеките има богат избор от витамини, минирали и какви ли е имуностимулатори. В супермаркетите пък е пълно с енергийни напитки. Но в природата има още повече, и то със сигурност без всякакви Е-та, подсладители, оцветители и пр.

Доматеният сок например има положителни ефекти след тренировка. Червеният зеленчук доставя на организма жизнено важни елементи, които му помагат да се възстанови напълно след физическа активност. Подсилват мускулите и нормализират кръвното налягане.

Консумиращите доматен сок възстановяват много по-бързо мускулите и нивата на глюкоза след усилена тренировка. Учени са открили, че доматеният сок намалява риска от дегенерация на мускулите и мозъка, тъй като неутрализира натрупването на вредни протеини. 
Консумацията на доматен сок намалява окислителното увреждане на клетките след тренировка, което спомага възстановителния процес и намалява умората и изтощението.
Антиоксидантните свойства на доматите намаляват риска от депресия и сърдечносъдови проблеми. Една чаша доматен сок на ден ви гарантира ведро настроение и тонус.
 

Друг активизиращ сок е този от моркови. Освен, че е много вкусен и засищащ, той е и много здравословен, също така е силен антиоксидант.

Морковът е една от най-лечебните храни. В неговия сок се съдържат най-добрите и най-високо качествени хранителни вещества. Той е истински коктейл от витамини и минерали. Отличен източник е на про-витамин А, витамини С, D, E, K, B1 и В6. Той е богат с биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий и някои микроелементи. Известните фитонутриенти в морковите са лутеин, ликопен, анти-оксиданти, алфа-, бета- и гама-каротин. Те са естествено природно лекарство и превенция на много болести.

Консумацията на чаша сок от моркови ще направи много повече за вас, отколкото витамините от аптеките. Морковите правят чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки, изгражда устойчивост при различни видове инфекции.

Сокът от алое вера също заслужава внимание. Лечебният ефект на алое вера се дължи на алантоина, съдържащ се в сока от листата на растението. Съставът на алоето включва и антиоксиданти от групата на витамин В, витамините С и Е, бета-каротин. Съставките имат положително въздействие за поддържане на здравето. Алоето е богато на имуностимулиращи агенти. Затова консумацията на напитката е ефективна за укрепването на имунната система. 

Изследвания показват, че сокът от алое вера съдържа биоактивното химическо съединение ацетилирана маноза, което се счита за ефективен стимулант на имунната система.
Консумацията на натурален сок от алое вера благоприятства храносмилането, допринася и за насърчаване на стомашно-чревната функция. 
 
Според американски специалисти съдържанието на аминокиселини, серин, треонин, молибден и метионин в алое вера спомагат за детоксикация на организма. Насърчават и метаболизма на въглехидрати, белтъчини и мазнини.
 
И разбира се, да не забравяме най-тонизиращото вещество, чистата вода.

Тя спомага за намаляване на главоболието и болките в гърба, тъй като много често главоболието и болките в гърба се дължат на дехидратация. Водата също така поддържа кожата здрава. Хората изглеждат по здрави когато кожата име е правилно хидратирана. Водата помага като овлажнява кожата, помага за нейната еластичност и възстановяване.

Пиенето на вода помага в борбата с грипа и други заболявания, като инфаркт и образуване на камъни в бъбреците. Когато се добави лимон към водата, тя помага в борбата с респираторните заболявания, чревните проблеми, ревматизъм и артрит.

Водата премахва токсините от тялото. Когато организмът е дехидратиран, сърцето по-трудно изпомпва кръвта, която е богата на кислород. Поради тази причина останалите органи се изморяват, а от там и ние се чувстваме отпаднали.

Независимо кой сок предпочитате, задължително изпивайте по минимум 2 литра вода на ден, за да се чувствате здрави, бодри и красиви.