Съдът разколебан, пускат обвинения в убийството на аксаковския бизнесмен

От "задържане под стража" в "домашен арест" измениха мярката на Димо Стоянов, разследван за убийството на Борислав Енев

Заради силно разколебаното обосновано предположение, че Димо Стоянов е съпричастен към убийството на бизнесмена Борислав Енев, окръжен съд измени мярката му от "задържане под стража" в "домашен арест". Обезобразеното тяло на Енев беше открито на 8 ноември в дома му в Аксаково, затрупано от счупено витражно стъкло и с огнестрелна рана в тила му. Племенникът Димо Стоянов е последният, който е разговарял с жертвата по телефона. След това е отишъл в жилището на вуйчо си, за което само той е притежавал втори ключ. 
Майката на Димо Стоянов и сестра на Борислав Енев остана разочарована от решението на съда да остави зад решетките сина й. „Знам, че той не е убиец. В това съм сигурна 100 %. Ние бяхме като едно общо семейство и винаги сме си помагали. Борислав беше като баща на децата ми”, заяви през сълзи майката Лиляна.
Три месеца и половина след началото на следствените действия съдът намира, че събраните нови доказателства силно разколебават първоначалното обосновано предположение, че Димо е съпричастен към убийството. Според резултатите от една от експертизите, изследвала дрехите и обувките на обвиняемия, няма наличие на следи от нитроцелулоза. Липсват такива и от ръцете на Димо.
За да определи втората по тежест процесуална мярка за принуда ВОС се съобрази с тежестта на престъплението. "Домашният арест" ще позволи на разследващите да продължат процесуално следствените действия и ще ограничат възможностите на обвиняемия да се придвижва свободно или да извърши престъпление. Съдът се съобрази и с доказателствата във връзка с влошеното здраве на младия мъж.
Определението на ВОС, с което бе изменена от "задържане под стража" в "домашен арест" мярката на Димо Стоянов, подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд на 5 март. Дотогава той ще остане в ареста.